För tolv år sedan fick en 11-spelsplan ge vika för ett nytt bostadsområde i Dalénum. Och 2020 revs en 7-spelsplan i Gångsätra för att ge utrymme för en ny idrottshall.

– Fotbollen har förlorat omkring 1200 kvadratmeter, och fått runt 1200 nya spelare, säger Markus Karlsson, klubbchef för FK Lidingö IFK.

Klubben önskar en ny fullstor plan, då den 11-spelsplan som finns på Vallen ofta är fullbokad.

Nu har en ny plan öppnat på en gammal parkeringsplats i Dalénum där man ska kunna spela elva mot elva. Men tyvärr är den nya planen felkonstruerad, enligt Markus Karlsson.

Sex målburar står på planen, och ska man spela elva mot elva kan bara två av dem stå kvar. Men i Dalénum finns inget utrymme för att ställa målen på sidan.

– Man brukar göra fickor, så kallade målparkeringar, där man kan flytta in mål. Utan sådana kan man inte använda planen för 11-spel.

Det går dock att placera målen bakom en grind.

– Men då ska våra drygt 600 ideella ledare få en kod och låsa upp den för att sedan hitta någon som kan hjälpa dem att dra de stora målen 120 meter bort. Det blir en timmes extra jobb för varje match för att man helt enkelt gjort fel.

Sprillans ny

En av klubbens ledare – Cornelia Segerblad, 19 – håller med om att det inte är optimalt.

– Det är väldigt bra att vi fått en ny plan här, men det blir jättejobbigt om vi ska dra undan alla mål.

– Det är en trång tomt och man har satsat på att få till en fullstor plan, säger Filip Svanberg (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Simhallen tar senare plats i den ena änden och i den andra finns en fastighetsgräns, påpekar han.

Markus Karlsson tycker dock att det borde ha gått att lösa det hela bättre.

– Att flytta staketet som ligger mot parkeringshuset i Dalénum 200 meter bakåt är inget jättestort ingrepp.

Vid Gångsätra öppnar ytterligare en fotbollsplan i maj. Här har den 7-spelsplan som tidigare fanns i området ersatts med en mindre 5-spelsplan.

– När man byggde handbollshallen stängde man fotbollsplanen, och nu ryms inte en lika stor plan som man haft där tidigare. Då tycker jag staden får tillgodose fotbollen på andra sätt.

Helst vill FK Lidingö IFK ha ytterligare en 11-spelsplan på Lidingövallen. Men förslaget står i konflikt med den dagvattenrening som planeras i området.