Antonio Gumussoy, Valvet Foto: Mikael Andersson

Fortfarande tufft för krögarna

Sigtunas restauranger tappade 51 procent i intäkter 2020 jämfört mot 2019. Trots något lättade restriktioner är det fortfarande tufft för krögarna.

  • Publicerad 12:23, 30 jun 2021

De vågar sig ut igen och det är kul att få tillbaka gästerna.

Pandemin har slagit hårt mot Sveriges restauranger. Och Sigtunas krögare är de hårdast drabbade i hela landet. Detta rapporterade Mitt i Sigtuna om tidigare i våras.

Sedan dess har vaccineringen kommit igång, något lättade restriktioner och fler personer ute i rörelse. Men för flera krögare detta har inte hjälpt nämnvärt.

– Det går fortfarande inte bra. Kanske något bättre på helgerna men på luncherna är det nästan värre. Nu kom den där nya virusvarianten, det gör att folk blir rädda och då håller de sig hemma, säger Antonio Gumussoy som äger Bistro & Café Valvet på Stora gatan i Sigtuna.

Lättade restriktioner

Sedan några veckor tillbaka fick restauranger hålla öppet till klockan 22.30. Under fotbolls-EM håller den sena matchen på till närmare klockan 23.00 men krogarna måste stänga mitt under matchen.

– Det blev lite bättre att få ha öppet senare då några gäster kan sitta längre och kanske ta ett glas till att dricka. Sedan fick vi inte utnyttja det här med fotbollen vilket är piss. Jag menar vad är det för skillnad på att stänga halv elva eller elva, säger Antonio Gumussoy.

Från och med den första juli får restaurangerna ha öppet som vanligt igen.

När Emil Bäcklin, ägare av Farbror Blå och Båthuset, summerar slutet på våren och början på sommaren är han försiktigt positiv.

– Det går bättre, framför att vi fick hålla öppet till 22.30 gjorde mycket. Det gjorde att vi kunde ha riktiga middagssittningar och det blev inte så stressigt för varken gäster eller personal, säger Emil Bäcklin.

Som det var innan kom gästerna samtidigt och var tvungna att lämna samtidigt. Det blev en märkbar stress och gjorde inte middagsbesöken på restaurangerna till en lugn och harmonisk tillställning.

– Nu kommer gästerna mer utspritt mellan 17 och 21 och kan sitta längre, så det har blivit mycket bättre, säger Emil Bäcklin.

Fler turister

Det märks även i Sigtuna stad att en del turister har kommit tillbaka och att fler hittar ut igen. Under de varmaste dagarna besöker många badplatserna och då blir det inte så många som äter lunch på restaurangerna.

Men även luncherna som helhet går bättre för Farbror Blå och Båthuset. Mycket på grund av vaccineringen.

– Vi märker det på äldre gäster som varit stammisar som inte har varit här på ett och ett halvt år. De vågar sig ut igen och det är kul att få tillbaka gästerna, säger han.

Nu kommer semestertider och det uppskattas av Emil Bäcklin, det som fortfarande oroar är vad som händer sedan.

– Sommaren blir bra tror jag, förra året hade vi en bra hemestersommar och jag tror det blir samma sak i år med. De mesta oklarheterna är hur det ser ut i höst. Om folk går tillbaka till det normala och om vaccinet verkligen biter så vi kan trappa ner på restriktioner, säger han.

Förlorat 866 miljoner i intäkter

Restaurangerna i Sigtuna drog in nästan 1,7 miljarder kronor 2019. Efter nästan ett år av pandemi landade den siffran på 827 miljoner kronor för 2020. Alltså 866 miljoner kronor mindre.

Detta placerar Sigtuna kommun högst upp på en dyster Sverigelista över kommuner som tappat mest i restaurangintäkter.

I SCB:s statistik är inte hotellrestauranger inräknade där Sigtuna också redovisar ett gigantiskt tapp.

Sigtuna placerar sig fyra över flest hotellövernattningar i Sverige. Bara Stockholm, Göteborg och Malmö har fler per år.

Visa merVisa mindre

krogar i sigtuna, märsta Foto: Mikael Andersson

25 nya fall av corona i Sigtuna

Nyheter Avstånd. Ovaccinerade uppmanas undvika kontakt med äldre Antalet smittade från vecka till vecka fortsätter att ligga på över 20 smittade i Sigtuna kommun.fredag 17/9 16:17

Ny bilbrand i Märsta under natten

Nyheter Polisen misstänker att branden är anlagd Under natten till fredagen brann en bil i centrala Märsta.fredag 17/9 8:40

Ambulans i krock med personbilar

Nyheter Ingen person skadades i trafikolyckan En ambulans var inblandad i en trafikolycka i Märsta under torsdagseftermiddagen.torsdag 16/9 15:30

43 britter har ansökt om uppehållsstatus i Sigtuna

Nyheter Brexit fick konsekvenser för britter i Sverige. De måste ansöka om uppehållsstatus för att få fortsätta att vistas här efter årsskiftet. I Sigtuna har 43 personer ansökt.måndag 13/9 9:11