När pandemin slog till och rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och regeringen var att hålla avstånd, helst hålla sig hemma, betydde det röda siffror i krögarnas bokslut.

Sigtunas restauranger var de hårdast drabbade i hela landet, enligt statistik från SCB. Mycket beroende på att flygen stod stilla och inga turister strosade runt på gator och torg. Det blev en väldigt orolig tid för många restaurangägare i kommunen. Flera restauranger fick säga upp personal.

Men det var inte bara den uteblivna turismen som gjorde att krögarna hade det tufft. Regeringens bestämmelser att stänga krogar och restauranger tidigare, så tidigt som klockan 20, bidrog också till att färre gick ut och middag på restaurang.

Hur har det gått sedan dess?

– Det går framåt men det är fortfarande en lång väg kvar. Nästan direkt efter pandemin kom kriget i Ukraina och lågkonjunktur med höjda livsmedelspriser och räntor. Det har blivit dyrare för oss, men vi kan inte höja priset på maten hur mycket som helst, säger Antonio Gumussoy som äger Bistro & Café Valvet på Stora gatan i Sigtuna.

Om restaurangbranschen var drabbad under pandemin är det fortfarande saker som gör det svårt för krögarna.

– Många fick permittera personal som då gick hemma med betalt från restaurangerna. De passade på att skola om sig och nu finns det nästan inga kockar att få tag på, säger Antonio Gumussoy.

Hur återstoden av sommaren blir för restaurangerna är svårt att sia om.

– Det har såklart blivit bättre nu efter pandemin och vi har underbara gäster som verkligen hjälper till. Även om det ibland ingår kaffe vill många ändå betala för att stötta oss, de är guld värda.