Under pandemin sjönk resandet i kollektivtrafiken och biljettintäkterna rasade medan kostnaderna kvarstod. I höstas nådde resandet bara upp till 80 procent mot innan pandemin. Trafikförvaltningen har därför dragit i handbromsen och har som förslag att dra ner på linjer och turtäthet i kollektivtrafiken.

På Roslagsbanan är förslaget att låta tågen gå mer sällan dagtid och när eftermiddagsrusningen är över.

Täby kommun är kritiska till detta och menar att Roslagsbanan till och med borde gå senare på helgerna. Fram tills 03.15.

– Det är en fråga som vi har lyft i flera år, säger Johan Algernon (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Trygghetsfrågan är det viktigaste argumentet för att få senare avgångar från Täby menar han. Då de som ska åka måste vänta på nattbussarna.

– Idag är det bara buss som gäller och det är stökigt då nattbussen går från Tibble. För länge sedan fanns det möjlighet att åka Roslagsbanan senare, något vi vill se igen. Dessutom finns det konduktörer ombord på Roslagsbanan vilket skapar trygghet, säger han.

Flera resenärer som Mitt i pratat med håller med om att tågen borde gå senare.

– Det är skitjobbigt att den inte går senare så det vore absolut bra. Idag är det ganska svårt att ta sig till Täby sent, säger Emilia Murray, 21 år från Täby.

Britt Dahlström från Vallentuna håller med om det vore med senare trafik, även fast hon är nöjd med trafiken idag.

– Om man varit på en sen opera så vore det bra, men det är jag ju inte varje dag. Det vore mer bekvämt men samtidigt har vi nattrafik varje timme så jag sitter inte i sjön, säger hon.

Vill ha kvar samma turtäthet

Johan Algernon är dock inte övertygad om att regionen kommer höra deras förslag.

– Om jag ska vara helt ärlig, med tanke på de förändringar remissen föreslog, så hoppas vi främst att de upprätthåller den turtäthet som finns idag, säger han.

Som Mitt i skrivit om tidigare motsätter sig Täby kommun alla förändringen som Trafikverket tagit fram, likaså grannkommunerna Danderyd och Vallentuna är kritiska. Precis som Täby har Vallentuna kontrat med egna förslag - de vill att det ska vara tillåtet att ta med cykel på Roslagsbanan.

"Helt galet"

Johan Algernon tycker främst att nedläggningen av buss 618, som går från Näsbypark till Danderyds sjukhus, är helt fel tänk.

– Jag tror de har tänkt helt galet om jag ska utrycka mig milt. Det här är en viktig buss för unga som inte kan åka bil till och från flera skolor, säger han.

Han menar även att den minskade turtätheten är fel väg att gå om man vill att fler ska åka kollektivt.

– Risken är stor att fler väljer att ta bilen, säger han.

Trafikförvaltningens förslag som kommunen nu svarat på är en så kallad bruttolista med en mängd förslag som inte alla kommer att genomföras.

I oktober kommer Trafikförvaltningen att fatta ett beslut. Innan ska de väga in kommunens synpunkter.