Budgeten för nästa år är inte fastlagen än, men grundskolenämndens preliminära budgetramar för 2022-2024 innehåller ingen kompensation för pris-och löneökningar.

Det innebär att grundskolan behöver minska sina kostnader med 101 miljoner kronor de kommande tre åren för att ha en budget i balans.

Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår effektivare administration och lokalutnyttjande samt minskning av chefstäthet på central nivå för att minska kostnaderna. Stödfunktioner ska digitaliseras och automatiseras så långt det är möjligt för att värna den pedagogiska verksamheten.

– Vi har i flera år jämfört oss med andra kommuner och vi ser att vi kan jobba lite smartare och tänka lite annorlunda kring vissa funktioner. Kanske kan man använda exempelvis IT-tekniker gemensamt på flera skolor, säger Jelena Drenjanin (M), ordförande för grundskolenämnden.

Är det rimligt att skolan ska spara så här mycket pengar?

– Jag är inte orolig. Det här är utgångsläget, sedan får förvaltningen komma med ett förslag och så får vi ta ställning till om det är realistiskt. Det är möjligt att det kan bli någon uppräkning, men vi måste använda våra skattemedel så effektivt som möjligt.

Kan du garantera att den pedagogiska verksamheten inte påverkas?

– Målet är att minska administrationen. Förvaltningen får i uppdrag att ta fram ett förslag, sedan får vi ta ställning till det.

Låg lärartäthet

Oppositionen är starkt kritisk till förslaget.

– Socialdemokraterna har i flera år föreslagit mer resurser till Huddinges skolor. I vårt budgetförslag från november ifjol satsade vi 27 miljoner kronor mer på skolan än det moderatledda styret. Det hade exempelvis räckt till att anställa 40 fler lärare. Men Moderaterna valde istället att sänka skatten med 10 öre och nu aviserar de nedskärningar på skolan med över 100 miljoner kronor. Det är en ansvarslös prioritering som de måste backa ifrån, säger Sara Heelge Vikmång (S), oppositionsråd i ett pressmeddelande.

Huddinge har låg lärartäthet. Socialdemokraterna anser att det behövs mer pengar för att kunna anställa fler lärare, medan Moderaterna menar att lärartätheten kan förbättras om resurserna omfördelas.

Inriktningsbeslutet behandlas av grundskolenämnden i dag, tisdag.