Nattvandrarna Farsta har länge haft svårt att få ihop deltagare. Mitt i skrev i om problemet för ett år sedan. Då höll Farsta stadsdelsförvaltning på att undersöka om det gick att stötta nattvandrarna ekonomiskt.

Nu blir den tanken verklighet. Farsta stadsdelsnämnd har med nattvandring bland årets prioriterade satsningar, och har beslutat om en överenskommelse; ett så kallat idéburet partnerskap (IOP) med fem lokala idrottsföreningar: Farsta IBK, FC Stockholm Internazionale, FoC Farsta, Sköndals IK och Hammarby Basket.

Enligt överenskommelsen får föreningarna en ekonomisk ersättning mot att de ställer upp och vandrar.

– Det här är ett sätt att testa om det går att genom ekonomiska incitament få fler att nattvandra. För föreningarna är det ett sätt att få in mer pengar till lagkassan och samtidigt bidra med en trygghetsinsats, säger Tomaj Keivany, verksamhetsutvecklare på stadsdelsförvaltningen.

Varför just idrottsföreningar?

– De har en väldigt god lokal förankring, de är stora och vi känner till dem sedan tidigare.

Han berättar att Farsta troligtvis är först ut i Stockholms stad med en modell där det finns öronmärkta pengar och ett IOP för just nattvandring.

Fick inte frågan – ville vara med

Åtta föreningar fick frågan och fyra tackade ja. Den femte, FC Stockholm Internazionale, hörde själv av sig och ville vara med.

– Vi vill engagera både barn och föräldrar i ett tryggare Farsta. Vi både tränar och spelar matcher här och de flesta av våra spelare bor i Farsta, säger Serena Merry, en av klubbens ungdomsansvariga.

De andra klubbarna anger liknande skäl:

– De befintliga nattvandrarna har slitit. Och med allt som hänt är det ännu viktigare med fler vuxna ute på kvällarna, säger Anna Fernström, klubbchef i FoC Farsta.

– Vi värnar om våra ungdomar oavsett om de är i idrottshallen eller ute. Det här är ett sätt att se till att de och andra ungdomar i Farsta får en trygg fritid. Ju fler som syns ute på gatan, desto större chans att ha en fredlig miljö, säger Åsa Wirseen, Farsta IBK.

Minst fyra personer

För att ersättningen ska betalas ut måste föreningen delta med minst fyra personer den kväll det är deras tur.

Någon oro för att få ihop folk verkar inte finnas.

– Vi tror inte det. Vi är en stor förening med många vuxna som har ett stort engagemang, säger Karin Winblad, styrelseledamot i Hammarby Basket.

Provvandring nästa vecka

Föreningarna kommer inte att vandra på egen hand. Vid varje tillfälle ska minst en representant för den lokala nattvandrargruppen vara med.

– Vi vill inte bara skicka ut dem i terrängen och hoppas på det bästa. De ska omfattas av försäkring, ha västar och veta vad de gör, säger Tomaj Keivany.

Fredag 24 mars ska klubbarna göra en första provvandring med Nattvandrarna Farsta.

Överenskommelsen mellan stadsdelen och föreningarna gäller till slutet av 2025.