Flera lokala föreningar har tidigare somrar erbjudit feriejobb till ungdomar i Skärholmen. Ambitionen var att göra det även i sommar, men i slutet av februari skickades ett mejl ut från stadsdelsförvaltningen. I mejlet framgår det att löner inte kommer betalas ut till de handledare från föreningarna som har hand om ungdomarna.

Beskedet väckte ilska och oro hos föreningarna, som i ett gemensamt mejl till förvaltningen kräver att handledarna får sina löner betalda, ifall de ska kunna erbjuda några jobb i sommar.

"Vi trodde att ett av stadsdelens mål var att stötta civilsamhället, tyvärr visar detta beslut motsatsen", kan man läsa i mejlet, som är signerat Sätraveckorna, Ung arena, Svenska kyrkan, FOLK, Studion Bredäng, Anders Pettersson Bredäng och Nattvandrarna 127.

"Inte lätt att få in bra förebilder"

– Vi har alltid ställt upp gratis för att stötta och hjälpa vår stadsdel till det bättre. Det är inte mycket begärt att de här föreningarna får medel för att kunna tillhandahålla handledare, säger Lena Ölander, som bland annat är med och arrangerar Sätraveckorna.

Hon understryker att föreningarna måste ha möjlighet att ta in handledare om ungdomarna ska få det stöd de behöver.

– Det är för många ungdomar för att ta hand om själv. Det behövs förstärkning inom personalstyrkan. Det är inte lätt att få in vuxna, bra förebilder om man säger "Kom hit och jobba – men du får ingen ersättning".

"Ser över riktlinjerna"

Men enligt Maria Thöyrä på Skärholmens stadsdelsförvaltning är det ännu inte bestämt att föreningarna kommer nekas handledarlöner. De ser nu över situationen utifrån stadens riktlinjer kring feriejobb.

Hon förklarar att varje stadsdel får en pott med pengar som ska gå till att betala feriejobbarnas löner. Genom samma pott betalas även de eventuella handledarlönerna.

– Så vi har ställt frågan hur stadsledningskontoret ställer sig till att vi betalar handledare till ideella föreningar med potten pengar vi får, säger hon, och betonar att hon för en dialog med Lena Ölander.

Att ett mejl har skickats ut där förvaltningen fastslår att de inte kommer betala några handledarlöner kan hon bara beklaga.

– Det är felformulerat av den handläggaren, säger Maria Thöyrä.