Ågestaverkets framtid har diskuterats till och från. Tidigare höjdes röster för att göra det till museum eller statligt byggnadsminne.

Så blev det inte. Just nu pågår rivningen söder om Farsta av det som var Sveriges första kommersiella kärnkraftverk.

Men den som vill fördjupa sig i verkets historia har nu ändå en chans – på Östermalm. Torsdag 16 mars öppnar nämligen Tekniska museet en utställning om Ågestaverket, med flera autentiska föremål inifrån verket. Och inte bara det.

– Vi vill ta ett nytt grepp i dokumentationsarbetet där föremål och fotografier från platsen förstärks med intervjuer och inspelade ljudmiljöer som resulterat i både utställning, en dokumentärfilm, en serie poddavsnitt och en upplevelse av rumsklang, berättar Magdalena Tafvelin Heldner, intendent på Tekniska museet.

Bland de föremål besökarna kan kolla in finns kontrollbordet från verkets kontrollrum, skyddskläder och strålskyddsmätare, samt modeller av både reaktor och kontrollrum – den senare byggd i lego.

Den bränslestav av uranoxid som också finns att beskåda är lyckligtvis en atrapp. Museets besökare kan alltså lämna skyddskläderna hemma.

Berättelser från arbetarna

Bilder från verket och pågående rivning, och berättelser från arbetare som jobbade där, kompletteras med en 34 minuter lång dokumentärfilm: Ågesta R3 – a Ripple in Time.

I filmen ställs frågan om vilka drömmar som fanns hos de som byggde Ågestaverket. Den tar också upp kärnkraftens roll i politiken och ekonomin i dag.

I samband med utställningen kommer museet även att släppa en podd i tre halvtimmeslånga delar.

Utställningen öppnar 16 mars då också dokumentärfilmen visas.