Från och med mitten av november kommer helt nya elektriska bussar att trafikera linje 57 i Bergsjön, mellan Siriusgatan – Gärdsås Torg – Rymdtorget. Det meddelar Västtrafik i ett pressmeddelande.

– Det är ett led i Västrafiks miljösatsning att uppnå en 100 procent elektrifierad fordonsflotta, samt att öka tillgängligheten. Bussarna har breda dörrar, stora fönster och låggolv vilket gör dem lätta att använda även för personer med begränsad rörlighet, säger Frida Antonsson, presskommunikatör.

På sikt vill Västtrafik att det ska byggas ett så kallat citybusstråk mellan Kortedala och Bergsjön, där kollektivtrafiken har sitt eget körfält.

För att kunna fokusera på citybusstråket måste det ske förändringar i linje 58. Det skriver Västtrafiks pressavdelning i ett mejl till GöteborgDirekt.

Två nya linjer

I juni nästa år kommer därför två nya linjer att införas som ersätter linje 58.

Linje 21 startar på Merkuriusgatan, kör genom Kortedala och Bellevue till Nordstan och sedan samma väg till Eketrägatan som linje 58 kör i dagsläget.

Mellan Bergsjön och Utby kommer istället nya linje 56 att införas. Men den linjen vänder vid Gamlestads torg. Resenärer från Utby uppmanas därför att där byta till spårvagn eller andra busslinjer för att ta sig till centrum och vidare.

"Upplevs som försämring"

Alla byggprojekt som pågår i Göteborgs innerstan har skapat en trängsel och Västtrafik måste prioritera vilka bussar som går in till stan, skriver pressavdelningen i mejlet.

"Vi är medvetna om att detta upplevs som en försämring för vissa".

Västtrafik meddelar att de ska se över möjligheterna att samtidigt förstärka linje 510 som kör från Utby till Heden.

Linje 56 kommer att ha nattrafik och köra var 30:e minut kvällar och nätter.