– Vissa delar, som den förebyggande verksamheten med seniorträffar och frivilligcentralen, har vi sett att vi behöver ta tillbaka i egen regi och vi har lagt ett uppdrag om det. Dessutom pågår ett arbete med att förändra ägardirektiven till AB Solom, säger hon.

"Lite oklart genom åren"

Det handlar bland annat om att Soloms sistahandsansvar, som innebär att de är skyldiga att rycka in om någon annan aktör lägger ner sin verksamhet, ska tas bort och i stället axlas av vård- och omsorgsnämnden.

Även direktivet att Solom ska ha ett utvecklingsuppdrag och komma fram med nya idéer och tankar försvinner.

– Det har varit lite oklart genom åren vad det innebär, så nu föreslår vi att det tas bort, säger Anna-Lena Johansson.

Särställning tas bort

Ytterligare en föreslagen förändring är att Solom inte längre ska ha en särställning som kommunalt bolag, utan samma villkor som alla andra bolag.

– Konkurrensutsättningen på lika villkor kommer att ske successivt vartefter avtalen löper ut och klarar man inte av att vinna anbuden kan det ju bli svårt att klara sig ekonomiskt, men vi har diskuterat det här i majoriteten och landat i att vi tror på att konkurrensutsätta, säger Anna-Lena Johansson.

Om särställningen och flera speciella ansvar och uppdrag tas bort – varför ska det ens finnas ett kommunalt vård- och omsorgsbolag?

– Det var ursprungstanken, att det skulle finnas en kommunal utförare att välja på. Sollentunaborna efterfrågade det då. Nu kommer vi troligtvis att ha en del i egen regi och andra verksamheter kommer att konkurrensutsättas när avtalen löper ut. AB Solom bedömer själva att de klarar sig även med mindre volym, om de skulle få färre uppdrag vid framtida upphandlingar.