Bröderna Mozart 

En pjäs om att plåga sig själv och alla andra. Konsten är inte som alla andra rörelser. Fulländad står den för en kraft som inte går att hitta någon annanstans. Men vägen dit är kantad av kaos. Varje dag är regissören en plåga för alla andra. Tills det är dags för premiär. Bröderna Mozart är Suzanne Ostens guldbaggebelönade film från 1986 om en regissörs kaosartade väg fram till premiär. Nu blir den teaterföreställning på Folkteatern. Det blir kaos lovar Folkteatern: ”Scenerna kommer att virvla förbi utan logik och sammanhang. Orkestern kan slänga sina instrument. Sången behöver vi inte. Den kan övergå i ett obegripligt babbel. Vi byter ut löven förresten. Det ska snöa. Vi ska känna viktlösheten av att människan blir fri; skapande och gudalik. Som Birgit Nilsson, Stenmark, Torbjörn Nilsson. Pavarotti. Det ska ju vara löv här. Var är löven? Vem har strukit löven? Det är ju för fan det enda som är bra med den här föreställningen. Allt annat ska bort. Det kommer att bli succé. Oroa er inte.” Ja, ni fattar…

Plats: Stora Scenen, Folkteatern, Olof Palmes plats 1, urpremiär lördag 24 februari, kl 18.00. Spelas till och med 23 mars.

Med sin unisont hyllade EP ”I Wish I Was Someone Else” i ryggen ger sig Alba August ut på Sverigeturné.

Med sin unisont hyllade EP ”I Wish I Was Someone Else” i ryggen ger sig Alba August ut på Sverigeturné.

Martin Kiessling

Alba August

Alba August tar sitt avstamp i det autentiska och oväntade. Över drivande trummor och stora synthmattor sjunger hon ofiltrerat om ensamhet, ångest och längtan efter ljuset, och lämnar ingen oberörd. ”I Wish I Was Someone Else”, uppföljningen till hennes debutalbum ”I Still Hide” bekräftar hennes konstnärliga bredd och visar ett mod att berätta historier som känns. När Alba August, på en direktsänd Grammisgala, sjöng hjärtat ur sig i sin gripande sång ”Isabelle” stod det klart: det här är en person som inte tänkt hålla tillbaka känslorna. Skådespelare eller inte, framträdandet rätade ut alla eventuella frågetecken och förvandlade dem till utropstecken.

Plats: Pustervik, Järntorgsgatan 12–14, lördag 24 februari, insläpp från kl. 19.00.

Dags igen för Majornas lilla skivmässa.

Dags igen för Majornas lilla skivmässa.

ANKI HÖGLUND

Majornas Lilla Skivmässa

Så var det då äntligen dags för andra upplagan av succén Majornas Lilla Skivmässa! Mässan är ett samarbete mellan Majornas Bryggeri och Skivhallen Majorna som helt enkelt går ut på att kombinera skivor och öl – vilket i och för sig och med all rätt har kombinerats i månget hem allt sedan skivan uppfanns. Fritt inträde!

Plats: Majornas Bryggeri, Karl Johansgatan 88, söndag 25 februari, kl. 11.00–15.00.

Bottenviken ger konsert i samband med att Sverigefinnarnas dag uppmärksammas traditionsenligt på Stadsbiblioteket.

Bottenviken ger konsert i samband med att Sverigefinnarnas dag uppmärksammas traditionsenligt på Stadsbiblioteket.

Pressbild

Bottenviken

Sverigefinnarnas dag uppmärksammas traditionsenligt på Stadsbiblioteket. I år blir det en konsert med det hyllade projektet Bottenviken, bestående av artisterna Love Antell, Mattias Björkas och Thella Johnson som tolkar musik från Finland på svenska med målet att sammanföra musiker, konstnärer och författare från de svenska och finska språkområdena och skapa en dialog över Östersjön genom musik och texter. Projektet utgår ifrån frågan om hur ett glapp mellan språk och nationell identitet tar sig olika uttryck. Finns det ett mentalt avstånd mellan Sverige och Finland? I så fall, vad finns i detta mellanrum? Dessutom blir det samtal om aktuella Sverigefinska frågor, gott fika och mer! 

Plats: Trappscenen, Stadsbiblioteket, Götaplatsen 3, lördag 24 februari, kl. 14.00–16.00.

Upplev den unika stämningen inne i Scandinavium när Gothenburg Horse Show går av stapeln och hästarna intar arenan.

Upplev den unika stämningen inne i Scandinavium när Gothenburg Horse Show går av stapeln och hästarna intar arenan.

Pressbild

Gothenburg Horse Show

Gothenburg Horse Show är en av världens ledande inomhustävlingar i ridsport och är ett evenemang som återkommer årligen. Sedan starten våren 1977 har över 3 miljoner hästälskare besökt evenemanget. Under veckans gång får publiken ta del av allt från ridsport på högsta nivå till showinslag och underhållning, något som gör det till ett väl uppskattat evenemang bland både inbitna hästfantaster och personer som inte är lika insatta. Det är inte bara världens bästa hoppryttare som får ta plats i Scandinavium utan också även FEI Dressage World Cup. I programmet återfinns dessutom Sverigeponnyn, Lövsta Future Challenge, Arena Youth Tour och SWB Trophy. Gemensam nämnare för dessa klasser är att alla är satsningar på unga talanger, såväl hästar som ryttare.

Plats: Scandinavium, onsdag 21 februari till och med söndag 25 februari.