Det är tio minuter kvar till det magiska klockslaget och det märks att något är på gång. Plötsligt börjar människorna inne i second hand-butiken dra sig mot dörren till den lilla matbutiken.

– Tidigare hade vi en lång kö utanför innan vi öppnade. Men för att människor ska slippa stå ute och frysa nu på vintern delar vi ut kölappar med tider, säger Josefin Vannérus, verksamhetsansvarig för social omsorg på Hela Människan Huddinge-Botkyrka-Salem, kyrkornas sociala hjälporganisation.

För att undvika trängsel får bara åtta personer vara inne i matbutiken samtidigt. De har då tio minuter på sig att plocka ihop det de vill handla.

Rangina Komaki, 27, var här på morgonen tre timmar innan butiken öppnade. Hon är en av de första som släpps in. Snabbt fyller hon kundkorgen med bröd, potatis, ägg, tomater och äpplen. Hon lyckas få med sig ett åtråvärt paket Bregott för 20 kronor.

– Ofta är det bara ett par dagar till utgångsdatum. Men bröd och smör kan jag lägga i fyrsen. Kommer man sent finns det inga varor kvar, därför är jag här tidigt.

Hon får ihop en rejäl kasse med mat för totalt 53 kronor.

– Jag är jättenöjd. Det här räcker minst en vecka.

Rangina Komaki började köa tre timmar innan butiken öppnade och var en av de första som fick komma in i butiken. Snabbt fyller hon korgen med varor. "Det här räcker minst en vecka", säger hon.

Rangina Komaki började köa tre timmar innan butiken öppnade och var en av de första som fick komma in i butiken. Snabbt fyller hon korgen med varor. "Det här räcker minst en vecka", säger hon.

Angie Gray

Pengarna räcker inte till

Mellan 30 och 50 kunder kommer varje dag till butiken i Tumba. Masoumeh Dowstkam, 73, har också väntat på sin tur sedan i morse. Hon hoppas på att hitta kyckling, det fanns inte senast. Hon har svårt att få pensionen att räcka till.

– Efter att hyran är betald har jag 3 000 kronor, Det är jättesvårt, pengarna räcker inte till att betala räkningar och mat och allt, säger hon.

För att bli medlem får man inte ha mer än 11 200 kronor i inkomst efter skatt. Rangina Komaki handlar varje vecka på Matvinn, ibland två gånger. De senaste åren har varit tuffa.

– 2020 ramlade jag på jobbet och bröt höften. Jag jobbade som undersköterska på vårdcentralen, men jag förlorade mitt jobb. Nu arbetstränar jag som receptionist på en vårdcentral på 25 procent. Min hyra är 6 000 kronor. Sedan har jag en bil som jag måste betala. Utan bil är det jättesvårt för mig att ta mig någonstans, jag har polio sedan barndomen på samma ben som jag ramlade på, berättar hon.

Josefin Vannérus, verksamhetsansvarig för social omsorg på Hela Människan Huddinge-Botkyrka-Salem, säger att de inte kan hantera fler medlemmar just nu, men att behovet är enormt.

Josefin Vannérus, verksamhetsansvarig för social omsorg på Hela Människan Huddinge-Botkyrka-Salem, säger att de inte kan hantera fler medlemmar just nu, men att behovet är enormt.

Angie Gray

Medlemsantalet har tiodubblats

Butiken hämtar matsvinn från 20 livsmedelsleverantörer.

– Sedan sorterar vi det. En del får slängas eftersom att det är för dåligt för att sälja, säger Josefin Vannérus.

De har samma prisnivå som andra sociala matbutiker. En liter mjölk kostar 4 kronor, ett paket Bregott 20 kronor. Från diversekylen får man handla en vara av varje produkt, för att det ska bli så rättvist som möjligt.

– För ett år sedan hade vi 60 medlemmar. Efter Ukraina-flyktingvågen hade vi 150 medlemmar, det tyckte vi var mycket. Efter sommaren hade det fördubblats till 300 och före jul hade det fördubblats igen till 600. När vi passerat det fick vi dra i handbromsen. Just nu beviljar vi inte fler medlemskap, säger Josefin Vannérus.

Tidigare ringlade kön lång utanför butiken. Nu får medlemmarna kölappar med en slot-tid och kan vänta inne i second hand-butiken. Strax före öppning börjar det ändå trångt utanför matbutiken – alla vill vara först in.

Tidigare ringlade kön lång utanför butiken. Nu får medlemmarna kölappar med en slot-tid och kan vänta inne i second hand-butiken. Strax före öppning börjar det ändå trångt utanför matbutiken – alla vill vara först in.

Angie Gray

"Den tuffa perioden ligger framför oss"

De har helt enkelt inte resurser nog att hantera fler kunder – även om behovet är omättligt.

– Det känns helt omöjligt att få den här maten att räcka till så många människor och samtidigt är det en enorm sorg att inte kunna göra det. För människor har det tufft.

Januari brukar vara den tuffaste månaden för många och i år kan det bli en lång bister vinter.

Rangina Komaki undviker att gå i andra matbutiker för att slippa påminnas om allt hon inte kan handla.

– Det gör ont i hjärtat. Speciellt när man har jobbat länge och hade fast anställning och förlorar den plötsligt. När man hamnar i en sådan situation. Jag kämpar verkligen jättemycket, säger Rangina.

Josefin Vannérus hoppas att de ska kunna hjälpa fler genom Matvinn framöver.

– Vi jobbar på att hitta en lösning. Vi ser att behovet är jättestort. Veckorna före jul kan jag inte räkna hur många gånger någon kom till mig för att be om eller tacka för hjälp och satt och grät. Viljan att hjälpa andra är väldigt stor inför jul. Men den akuta situationen att man inte har råd att köpa mat består under hela året. Jag tror att den tuffa perioden ligger framför oss, säger Josefin Vannérus.