Göteborg
Redigt klar. En extra tuff träningsoverall gör ditt morgonpass i city hela mycket roligare.
Polina Skog
1. Löparbanan på Hedens P-hus.
Hur du än bär dig åt här på taket på Hedens p-hus så får du långt mer än bara motion. Det bästa med banans kryptiska längd på 337 meter är att man oundvikligen måste motionera hjärnan. Liksom, hur många meter har du egentligen sprungit när du avslutat åtta varv? Och ska man då räkna in vägen upp för läktaren, den är ganska lång den också… Eller om tar man spiraltrappan vid p-garagets södra del, hur många meter motsvarar egentligen ett trappsteg av rostfritt stål? Finns det en hiss som inte för tillfället är ur funktion för evigt? Därom tvista de lärde. Du lär fortfarande vara nyvaken så… Run Forrest, Run!
Huvudräkning extraordinärt jobbigt läge.
Intensivt. För hjärtats och trivselns skull, ta det lite lugnt i trapporna.
Polina Skog
2. Trappträning i Fogelbergstrappan.
Med sina 94 trappsteg är Fogelbergstrappan en ovanligt brant men ändå lagom utmaning för den inbillat morgonpigge. Trappstegen upp till Skansen Kronan är självklart långt fler, 272 för att vara exakt, men på grund av de omgivande murarna är bredden stundtals knappt nog för en flaxarmad löpare.
Hur som helst. Att gå i trappor är den kanske bästa formen av vardagsmotion. Särskilt bra är det att gå nedåt, i alla fall enligt studien Effects of Descending Stair Walking on Health and Fitness of Elderly Obese Women från 2017, som i korthet slår fast att nedför ger bättre benstyrka, balans och vilopuls, uppför är bättre för konditionen. Och i och med att jag i skrivande stund personifierar mig med det som verkar minst uppför så, nedför it is!
Efter tio vänder ned – och oundvikligen upp oavsett – är man troligtvis redo för intensiven, så för hjärtats och trivselns skull ta det lite lugnt inledningsvis. Du tävlar ju bara mot dig själv, vilket konkret innebär att det är en win-win-situation oavsett hur du vrider och vänder på det.
Känns utmaningen i Fogelbergstrappan övermäktig kan du övningsköra på trapporna uppför Övre Spannmålsgatan med sina blott 57 steg.
Oplanerat sällskap. Det gäller att vara ute i tid om man vill få nånting sparkat. Redan runt klockan 07.00 får man som synes sällskap av riktiga fotbollsspelare på Hedens konstgräs.
Magnus Johansson
3. Straffläggning på Hedens konstgräs.
Det finaste med Hedens konstgräsplan är att det finns en himla massa mål att väja mellan. 24 stycken för att vara exakt. Så skulle det mot förmodan gå helt käpprätt åt fanders med prickskjutandet i ett av målen kan du alltid skylla på buren i sig och helt sonika byta till en annan. Mest för att förvissa dig om att det faktiskt är själva målburen det är fel på och inte dina tveklöst odiskutabla straffläggartalanger.
Och med de talangerna i bagaget har du all rätt i världen att roa dig med att träna målgester. Är du på plats redan i gryningstimmen så har du garanterat alla planer för dig själv, vilket innebär att du kan träna på alla möjliga märkliga målgester utan risk för att framstå som fullständigt och totalt löjeväckande. Liksom, tänk en "Snurr" a la Tomas Brolin, eller varför inte hedra Anja Pärsson med en "Sälen" på det mjuka gräset av gummigranulat. Och här börjar miljöproblemen.
Mer eller mindre modernt traditionella konstgräsplaner som Hedens består, som ni såklart redan listat ut, av en massa små gummikulor som har som enda uppgift i livet att hålla uppe grässtråna. Dessa in sin tur innehåller ett gäng med mikroplaster som är skadliga för miljön. Så ska du göra en horisontell målgest måste du självklart borsta av hela dig innan du lämnar planen och haltar hem. Gör du en snurr, med eller utan gräddsåsaura, kan det räcka med skorna, bollen, väskan och så vidare…
Tack för att du bidrar till en hållbar stad!