Det är första dagen alla elever är samlade i Academedias nya campus i Norra Hammarbyhamnen.

Över ljushallen, där den gemensamma matsalen även ligger, ljuder sorlet från ungdomar som umgås mellan första veckans schemapunkter.

Två elever som precis kommit hit här är Frida Thörne, som går på Internationella hotell- och restaurangskolan (IHR), och Jocelyn Rodriguez på LBS Kreativa gymnasiet.

– Jag har fått ett bra intryck. Det är mycket mer öppet och fräscht än våra gamla lokaler, säger Jocelyn.

"Chans att få fler vänner"

Förutom de nämnda skolorna håller Klara Södra och Procivitas Stockholm till här. Runt 1750 elever har börjat, men det finns plats för 2400.

– Det här är verkligen en chans att få fler vänner och jag har redan sett folk jag känner från andra skolor, säger Frida.

– Det är kul med mer utrymme och det märks att lokalerna är anpassade för skolorna, säger Jocelyn.

Byggt för utbildning

Lokalerna är uppdelade så att skolorna har egna våningsplan. I huset finns flera idrottssalar med individuella omklädningsrum, ett stort antal grupprum och bibliotek med personal på heltid.

– Vi har letat efter anpassade lokaler i tio års tid. Det är en dröm att få flytta hit, säger Petronella Odhner, rektor på IHR som tidigare låg på Kungsholmen.

– Jag tycker samma sak. Vi investerade mycket i att bygga om våra förra lokaler med tillfälliga lösningar, här finns en helt annan långsiktighet, säger Petter Gjöres, rektor på LBS.

Gott om plats

En oro som fanns i samband med att planerna för skolan presenterades var att det här inte finns någon skolgård. Men Frida Thörne och Jocelyn Rodriguez tycks nöjda med vad fastigheten har att erbjuda.

– Det känns som huset är planerat för att hänga i. Vi har ljusgården, massor med grupprum, sedan finns kajen och en park nära. Alla är superglada, säger Jocelyn.

LBS håller till högst upp i huset. Takfönster släpper in dagsljus i bildklassrummet som har fönster som vetter mot Kanalplan så det går att följa Hammarbys damers träningar.

– Estetlinjer och liknande har varit på tillbakagång på senare år, men det har investerats så vi kan växa. Och på LBS och IHR har det varit rekordintag, säger Petter Gjöres.

https://www.mitti.se/nyheter/forslaget-bygg-skola-for-2200-elever-i-norra-hammarbyhamnen/reptiD!eFcvriw0hdI0k9e6LVfGQ/

Är en möteplats

Det finns en utmaning i att fyra skolor med olika profil ska samsas i samma hus, menar Petter Gjöres och Petronella Odhner, även om allt tycks gå smidigt.

– Blandningen skapar också många möjligheter. Om någon som pluggar till konditor behöver en hemsida kan någon av mina elever bygga en, säger Petter Gjöres.

– Vår tanke är att det här en mötesplats, där folk från hela staden möts.

https://www.mitti.se/nyheter/ett-steg-narmare-skola-for-2200-elever-i-norra-hammarbyhamnen/reptkz!1YjMlrEzVQM8cgDi0bnBHg/

Grannar oroliga

När planerna för nya skolan presenterades fick de stark kritik. Grannar kallade den ”monsterskolan” och oro riktades mot hur området skulle klara tillskottet av elever.

– Jag tycker personligen att huset blev bättre än fruktat. Det gamla var originellt, men inte det vackraste, säger Magnus Warberg, kassör i en av de BRF:er som ligger intill skolan.

Han menar också att elever han pratat med varit väldigt trevliga.

– Men jag hade önskat dem en skolgård. Nu står flera hundra på kajen vilket ser lite märkligt ut.

Dock finns en oro bland grannar för hur situationen blir då skolan är fullsatt – det finns nämligen plats för 650 elever till.

– Det märks att trafiken har ökat med fler varubilar, men än har vi inte sett det vi varit oroliga för vad gäller överbelastning i kollektivtrafiken.

https://www.mitti.se/nyheter/stopp-for-storre-skola-vid-vintertullstorget/repujz!a73EJ3hdC4hlSIywFz2CnA/

Dialog med grannar

Magnus Warberg hade gärna sett en ambition från Academedias sida om att få igång en dialog med grannar.

– De är inte lätta att få tag i och de har inte etablerat någon kontaktväg om eventuella problem skulle uppstå.

Tidigast hösten 2024 väntas skolan ha full beläggning.

– Klart vi är angelägna om att eleverna ska uppföra sig, men jag tror inte det kommer att bli ett problem. Lärare och campuspersonal träffar och pratar också med eleverna varje dag, säger Jenny Wahlberg, kommunikationschef för Academedias grund- och gymnasieskolor.

Skulle det bli strul med bussarna får Academedia ha en dialog med Stockholm stad om saken. Att det är svårt att få tag på någon på skolan håller Jenny Wahlberg inte med om.

– Vi har en hemsida där alla kontaktuppgifter finns, även till campuschefen som är på plats alla dagar. Det finns en bemannad reception och vi vill självklart ha dialog och svara på alla frågor folk har.

https://www.mitti.se/nyheter/klart-bygg-skola-for-2200-elever-i-norra-hammarbyhamnen/repubi!InGKIbWwA7OSlXDzxD2bhg/