Norrängsgårdens evakueringsboende stängs. Det meddelar Danderyds kommun, som säger att sporthallen ska återställas inom kort.

– Imorgon flyttar de sista ut från Norrängsgården, sade Helena Klange, pressansvarig på Danderyds kommun måndagen 9 maj.

Anledningen till stängningen uppges vara att Migrationsverket har meddelat att det inte längre finns ett behov av mottagande i den omfattning som fanns tidigare.  

I stället ska Migrationsverket själva lösa evakueringsboenden. Alltså akuta korttidsboenden för de som kommer till Sverige.

– Vi fick nyligen en förfrågan om Danderyd vill fortsätta, och det sa vi att vi ville. Sen har man meddelat att man klarar det här själva på sina boenden i Stockholm, säger Helena Klange.

Hjälpt 170 personer

I slutet på mars kraftsamlade lokalborna och gjorde om Norrängsgårdens sporthall till en flyktingförläggning, på mindre än två dagar. Veckan därpå tog hallen emot ett 80-tal flyktingar från Ukraina, på en och samma dag.

Ett 170-tal personer har bott på boendet, meddelar Helena Klange.

Den senaste veckan har ett 20-tal personer bott i hallen. Totalt kan den ta emot uppemot 100 personer samtidigt.

Är man beredd att öppna här igen?

– Ja, om det blir i samma omfattning som innan så blir det säkert Norrängsgården igen.

Vad kommer hända med alla 100 sängar?

– En hel del av materialet som har samlats in behåller vi för att kunna ställa iordning boenden som det kan komma förfrågan om senare, säger Helena Klange.