När året går mot sitt slut visar det sig att kommunen har pengar över. Mittenstyret har då beslutat att lägga pengarna på ett trygghetspaket. Det handlar om allt ifrån lovaktiviteter på fritidsgårdarna till fler kameror och ökad säkerhet för anställda vid socialtjänsten.

Allt det här är engångssatsningar under 2023, vilket innebär att pengarna behöver användas innan årsskiftet. Totalt uppgår summan till 11,45 miljoner kronor.

– Kommunen går med positivt resultat och samtidigt ser vi ett ökat behov, inte minst med tanke på den här våldsvågen som plågat oss. Då väljer vi att göra omedelbara förstärkningar av tryggheten här och nu. I stället för att lägga pengarna på kassan väljer vi att ta ansvar i en svår tid och stärka trygghetsarbetet, säger Aza Cheragwandi (S), kommunalråd och ordförande i socialnämnden.

Bland annat skjuter man till dubbelt så mycket resurser till trygghetsvärdarna. Hittills har två personer arbetat i par mellan klockan 13 och 23 sju dagar i veckan. Från och med höstlovet och fram till årsskiftet är nu två par trygghetsvärdar ute i kommunen – alltså fyra personer totalt.

– Vi vill ha fler vuxna ute. När vi har två par kan de vara på fler platser samtidigt och vi kan rikta dem till områden där det finns ett behov. Deras uppdrag är också att vara relationsbyggande och det innebär att vi får dubbelt så många som kan dela med sig av information, säger Aza Cheragwandi.

Nattvandring

En del av pengarna går till att starta nattvandring i Vårby och Flemingsberg. De föreningar som ställer upp med ideella krafter och vandrar i sina områden får ekonomiskt stöd av kommunen.

– De är på gång att starta när som helst. Dels innebär nattvandring att fler vuxna är ute, dels stärker det föreningslivet i de här områdena så att de kan ordna mer aktiviteter för barn och unga. Det är win win, säger Aza Cheragwandi.

Vad är det här värt om det bara är tillfälliga pengar och inte blir bestående?

– Vår ambition är att dessa saker ska vara kvar. I vårt budgetförslag för nästa år ingår ytterligare satsningar på bland annat trygghetsvärdar och nattvandring. Det är inte punktinsatser ur ingenting, utan en intensifiering av det som redan gjorts.