- Det finns forskning som visar att om de här barnen klarar skolan, klarar de livet.

Jan Jönsson (L), socialborgarråd, har just släppt ifrån sig en suck i telefonen. Det är så självklart det här med att skolan är viktig.

Varför man inte tidigare sett till att skolgången säkras för alla barn, även de som är omhändertagna via LVU uppger han ha frågat sig länge.

Barn delar inte upp sig själv

Jan Jönsson tror att det till viss del beror på att det i för stor utsträckning varit en strikt uppdelning mellan skolan och socialförvaltningen. I själva verket hör de i många fall ihop.

– Ett barn låter sig ju inte delas upp i några slags administrativa gränser. Så med den här satsningen ska det bli en tydligare koppling socialtjänst/skola.

Satsningen Jan Jönsson refererar till handlar om ett treårigt projekt med en budget om 28,2 miljoner kronor som ska stärka omhändertagna barns skolgång.

Tio skolsamordnare ska hjälpa barn från olika stadsdelar som är placerade på institution. Målet är att de ska klara grundskolan med godkända betyg.

Finns brister

Det har tagit tid att arbeta fram satsningen, men att den förmedlas just nu har inte enbart att göra med ett färskt beslut i socialnämnden. Den senaste tidens internationella påverkanskampanj som kritiserar svensk socialtjänst och som har spridit rykten om att staten omhändertar folks barn utan anledning har spelat in.

– Det är inte direkt ett svar på den kampanj som pågår nu och som sprider väldigt många falska rykten. Samtidigt vill jag säga att vissa av de här föräldrarna har en poäng i att socialtjänsten faktiskt inte har haft tillräckligt hög kvalité när det kommer till vård av placerade barn. Det är en kritik vi måste ta till oss.

Ingen ny modell

Modellen som nu ska testas i Stockholm bygger till viss del på ett arbete som idag används för barn som är placerade i familjehem, skolfam. En modell som kommer från Helsingborg och även används i andra kommuner. I Stockholm infördes den på projekt 2013, och permenterades 2017. Sedan dess har 21 barn som varit placerade i familjehem hunnit gå ut grundskolan, varav 20 med godkända betyg.

- Det är fantastiskt. Tidigare har det nästan varit som att man gett upp hoppet om de här barnen. Inte trott att det går. Men det gör det, säger Jan Jönsson (L).