Den 23 januari sänds 2023 års "Guldbaggegala" då svenska filmpriser delas ut för det gångna årets prestationer.

Ur Göteborgsperspektiv håller stadens filmarbetare sig väl framme. Produktionsbolaget Film i Väst är nominerad i inte mindre 40 kategorier.

Bästa film

Ruben Östlunds senaste film "Triangle of sadness", som vann Guldpalmen i Cannes i våras för bästa film, har nu chansen till fler priser. Tillsammans med Tarik Salehs "Boy from heaven" ståtar han för flest nomineringar — nio respektive sju nomineringar.

Även Göteborgsregissören Björn Runge håller sig väl framme med sin senaste film "Bränn alla brev", som nominerats i sex kategorier.

"Vi är stolta"

– Vi gratulerar alla nominerade. 40 nomineringar är helt fantastiskt. Det har varit ett stort filmår för Film i Västs samproduktioner. Det har visat sig på internationella galor och festivaler som Cannes, Berlin, European Film Awards och Golden Globe och det återspeglar sig förstås även på svenska Guldbaggenomineringarna. Det är i sådana här stunder vi är stolta som samproducenter och att merparten av de nominerade är inspelade eller postproducerade i Västra Götaland, säger Mikael Fellenius, vd för Film i Väst, i ett pressmeddelande.