Under två dagar i augusti intas Kulturhuset av festivalen Together. Utöver att erbjuda en musikupplevelse har den ett större syfte.

– Vi har en musikindustri som inte är gynnsam för tjejer och personer med normbrytande identitet. Det här är ett slag uppåt, där vi försöker sätta en ny form för hur en festival kan vara och se ut, säger Helia Hole, projektledaren vid ideella organisationen Popkollo Stockholm, som arrangerar festivalen.

Äger hela produktionen

I 20 års tid har Popkollo arbetat för en mer jämställd och inkluderande bransch. När de för första gången ordnar en festival har de jobbat hårt för att engagera personer ur sin målgrupp – tjejer, kvinnor och transpersoner – i alla led av produktionen. Från ljudtekniker och grafiker till själva artisterna.

Att de får äga hela produktionen är viktigt i en bransch där majoriteten av chefer än cis-män, menar Helia Hole.

– Det finns så många talanger som inte blir sedda eller hörda. Det hämmar kulturlivet. Vi peppar personer som annars är i skymundan att synas. De artister som uppträder får en chans att stärka självförtroendet.

Lea Heed är en av de artister som ska uppträda på festivalen.

Lea Heed är en av de artister som ska uppträda på festivalen.

Jennifer Marasco

Brett tilltal

Artisterna sträcker sig över många genrer, bakgrunder och åldrar – från yngre punkband till en dj över 60 år.

– Vi vill vara det historiska exemplet som banar väg för ett nytt sätt att arrangera festivaler.

En av de artisterna som ska uppträda är 19-åriga Lea Heed. Även om festivalen har en tydlig målgrupp understryker hon att alla är välkomna.

– Men framförallt alla de som älskar musik men som känt sig utanför i musikvärlden, säger hon.