– Det var jättekul att vara med om det här. De flesta av ungdomarna som var med har inte ens hållit i en kamera tidigare, säger Felicia.

Själv började hon fotografera som 13-åring då hon fick en kamera i julklapp.

– Jag spelade tennis men hoppade av för at jag blev mobbad och hade tappat glädjen i sporten. Då fick jag kameran och den hjälpte mig att våga se saker i ett nytt perspektiv, även mig själv. Sedan har det följt med mig. Kameran och fotografi förändrade mig och mitt liv, och det vill jag bidra med till barn och ungdomar i dag, säger hon.

Första gången i Sverige

Möjligheten dök upp när ungdomsprojektet "Canon Young People Programme” nu genomfördes i Sverige för första gången.

Det är ett initiativ som sedan 2015 har utbildat över 5 500 unga runt om Europa, Mellanöstern och Afrika. Syftet är att stärka ungdomars röster i samhället med kameran som verktyg, och nu har turen alltså kommit till Sverige och ett gäng svenska ungdomar från H.M Drottning Silvias stiftelse Mentor Sverige, där Felicia Margineanu också är ambassadör.

– Väldigt kul att Sverige får haka på det här, och för mig är det en ära att få vara med, säger Felicia.

Under september har hon haft utbildning med sju ungdomar och som avslut kommer de att ställa ut sina foton i en utställning på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm.

– Det är annorlunda i dag jämfört med när jag var tonåring. Nu har alla med sig en smartphone hela tiden, men det blir ändå en annan grej att ha en riktig kamera i handen, säger Felicia.

"Jag är jättestolt"

Utställningen på Kulturhuset har ett tema kring FN:s globala mål nummer 11: Hållbara städer och samhällen. Den är öppen för allmänheten från den 30 september till den 23 oktober.

– Det är roligt med utställningen, att ungdomarna får ta lite offentlig plats. Jag är jättestolt. Utställningen är öppen för alla och det är lätt att ta sig in till stan, jag hoppas att många Sollentunabor passar på, säger Felicia.

https://www.mitti.se/nyheter/felicia-och-goran-stottar-barn-och-unga/repufu!feKg6i1mPAu@f@XhDojtqQ/