FC Djursholm är tillbaka i division ett. Nyligen kom beskedet att Västerås BK 30 drog sig ur sin plats i division 1 – och då fick damerna här hemma frågan om att fylla den tomma platsen. Danderyd har därmed två lag som spelar i ettan, den högsta serien innan superettan och allsvenskan – damerna i FC Djursholm och herrarna i IFK Stocksund.

Ska etablera sig

Senast FC Djursholm spelade i division 1, 2018, höll de inte sig kvar längre än en säsong.

Den här gången ska de stanna är deras intention.

– Då var vi inte lika beredda som vi är nu, och insåg för sent att vi behövde skärpa till oss, säger Emelie Joelsson, 22 år, back.

– Nu finns det en stark känsla att vi vill etablera oss i division 1, säger Anna Backman, 22, forward.

Armend Makolli är ny tränare och kommer från Viggan i Täby, och tillhör numer ledarstaben i FCD. Han och Kristoffer Junegard utgör lagets tränarduo.

– En utmaning blir att få ihop ett sammanhållet lag, en enhet. Men jag tror det kommer gå bra. Spelarna är hungriga. Det är många väldigt duktiga och ambitiösa spelare, säger Armend.

Började på topp

Bakom sig lämnar laget en spännande men turbulent säsong.

Det började starkt: 4 – 0 mot Enköpings SK, 7 – 0 mot Östevåla. 8 – 0 mot Vaksala, 7 – 0 mot Gamla Upsala SK, 4 – 0 mot IFK Lidingö FK och5 – 0 mot IFK Stocksund. Toppresultat alla matcherna.

– Ett tag gjorde vi nästan inga misstag alls, säger Emelie.

Under hösten blev det tuffare. Tempot på plan förändrades efter ett beslut om tränarbyte och att slå ihop damlaget med klubbens F17-akademilag. Spelare fick sluta och ett missnöje präglade hösten.

Optimistiska och hoppfulla. Så sammanfattar tre av FC Djursholms damer känslan inför nya säsongen. (Emelie Joelsson, Anna Backman och Medea Wignell)

Optimistiska och hoppfulla. Så sammanfattar tre av FC Djursholms damer känslan inför nya säsongen. (Emelie Joelsson, Anna Backman och Medea Wignell)

Stefan Källstigen

Optimistiska

Emelie, Anna och Medea berättar att de går in i nya året – och Ettan – med nya föresatser. De ser fram emot att spela fotboll och svetsa samman laget.

– Vi är optimistiska och hoppfulla inför den kommande säsongen, säger Anna Backman.

I månadsskiftet till april börjar nya säsongen.

Innan dess kommer det bli många träningstillfällen. När de kan så tränar de utomhus, berättar Armend Makolli. Både på och utanför planen jobbar de för att bli mer sammansvetsade.

– Det kommer ligga mycket fokus på det, säger Armend.

Hög träningsnivå

Sammanfattningsvis ser de på året med tillförsikt. De behöver hitta sammanhållning i laget, och fortsätta hålla träningen på hög nivå.

Att andra lag baktalar klubben ger bränsle, säger de.

– De försöker kapa oss när de pratar ned laget. Men det blir upp till oss att motbevisa dem, säger Medea Wignell, 16.

Armend Makolli. En av två tränare som ska svetsa ihop laget.

Armend Makolli. En av två tränare som ska svetsa ihop laget.

Stefan Källstigen

Emelie, Anna och Medea är taggade inför nya säsongen.

Emelie, Anna och Medea är taggade inför nya säsongen.

Stefan Källstigen