I mitten av juli släppte Brottsförebyggande rådet (Brå) sin preliminära statistik över anmälda brott under årets första sex månader. Den visar att de anmälda narkotikabrotten i Tyresö har minskat från 382 till 259 jämfört med samma period i fjol.

– Vi jobbar ständigt i Tyresö med en daglig inriktning mot narkotikabrotten. Det handlar helt enkelt om att störa narkotikahanteringen, säger kommunpolis Magnus Mohlin.

Under 2022 ökade de anmälda narkotikabrotten i Tyresö kraftigt enligt honom vilket lett till att de haft en mer uppenbar närvaro i år.

– Det är svårt att veta om minskningen i år är för att vi har jobbat intensivt eller om de har flyttat. Men vi har en förhoppning om att det är vårt arbete som lett till minskningen.

Mindre resurser

Men att minskningen i anmälningar skulle innebära att färre narkotikabrott begås är inte säkert. Magnus Mohlin tror att det är en kombination av arbetet och omfördelning av resurser. Tyresö har varit förskonade från det grova våld och skottlossningarna som man sett i många andra delar av Stockholmsregionen.

– Många av de som vanligtvis arbetar civilt i Tyresö har i stället arbetat med mordutredningar och mordförsök i hela Stockholm, berättar han.

Det har gjort att mindre resurser finns tillgängligt för övriga brott.

– Narkotikabrott är generellt sådant där man upptäcker det som polisen lägger lyset på. Till exempel kan fartkameror fånga upp hastighetsöverträdelser, men man behöver ha trafikkontroller för att upptäcka droger. Där polisen lägger resurser ökar anmälda brotten.