Polisen fattade misstankar mot mannen i samband med en annan brottsutredning och gjorde i april i fjol en husrannsakan i hans bostad.

Det visade sig att mannen hade ett större lager av vapen, ammunition och explosiva varor i lägenheten och i förråd som han disponerade.

Bland annat fann polisen flera hylsor med krut apterade med stubintråd, sprängdeg, sprängpatroner, sprängkapslar och en rörbomb.

Därutöver hittades flera pistoler och flera gevär – bland annat ett avsågat hagelgevär – tre armborst och mängder av ammunition och patroner.

En "prepper"

Enligt åklagaren har mannen haft både vapen och sprängämnen delvis för att sälja dem och brotten bör bedömas som grova då det har rört vapen av särskilt farlig beskaffenhet.

Mannen medgav till stora delar innehavet, men nekade till att han tänkt sälja någonting. I stället, förklarade han, har han köpt vapen och explosiva ämnen för att han är en ”prepper” och ville skapa förutsättningar för att på egen hand klara av en olycka, kris eller krig.

Nu har mannen dömts i Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Han döms fängelse i tre år och sex månader.