– Vi fick in en anmälan om misstänkt matförgiftning, säger Lezlie Lindhé, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Österåker.
– Mor och dotter, om jag minns rätt, som ätit räkor på den här restaurangen. Och när det är minst två personer som blivit sjuka så kan man misstänka att det rör sig om ett utbrott.
– Det vi hittade var att räkorna var på tok för varma. De förvarades i rumstemperatur.
Diarré och feber
Enligt Modibo Sidibe, handläggare på kommunens miljö- och hälsoskyddsavdelning, anmälde familjen det inträffade i mitten av juli, någon vecka innan den traditionella rötmånaden. Symtomen för de drabbade var diarré, feber och magsmärtor.
Kort efter gjorde kommunen sin första av två inspektioner. Man fann att restaurangen förvarade både räkor och andra livsmedel för varmt och krogpersonalen hade ingen koll.
– Räkorna i kylrummet hade 12,3 grader, men vi tror att de ställde in dem när de såg att vi kom, för det är mycket kallare därinne, säger Lezlie Lindhé.
Hur kallt ska räkor förvaras?
– Helst ska det vara under fem grader, säger Modibo Sidibe.
Nu hotas krogen av ett vite på 20 000 kronor om man inte bättrar sig. Dessutom kan verksamheten få betala för uppföljande kontroll och utredningen om matförgiftning.
Ytterligare tre sjuka
– Varje dag skickar de oss temperaturmätningar i kyl och kylförvaring och vi kommer att åka ut dit igen och titta, oanmält, säger Modibo Sidibe.
Miljö- och hälsoskyddsavdelningens kontroll avslöjade att räkorna förvarades för varmt.
Österåkers kommun
Matförgiftningen som misstänks ha orsakats av räkor är inte den enda i Österåker den här sommaren. I ett annat fall i slutet av juli ska tre personer ha insjuknat efter att ha ätit på en annan krog i kommunen.
– Där tror vi att det var skinkan som var boven i dramat. Provsvar visar att den var ”otillfredsställande” – otjänlig. De måste förbättra sin hygienrutiner, säger Lezlie Lindhé.
Är ni särskilt noggranna med kontroller när det är rötmånad?
– Det är alltid viktigt att hantera livsmedel rätt, oavsett årstid. Vi inspekterar alltid att det är rätt temperatur, oavsett tid på året, säger Modibo Sidibe.
– Men sommartid är det ofta temperaturen som fallerar. Då är det extra viktigt att de har koll på sina temperaturer, säger Lezlie Lindhé.
Mörkertal
Sedan i maj har kommunen haft sex ärenden med misstänkt matförgiftning, men i fall då bara en person drabbats är det svårare att ta reda på orsaken, säger Lezlie Lindhé.
Mörkertalet tros också vara stort, eftersom man ibland kan insjukna lång tid efter att man ätit skämd mat.
– Den vanligaste inkubationstiden är två timmar, men det kan ta ännu längre tid, uppåt två månader om det är någon form av toxin (giftigt ämne). Då är det mycket farligare, säger hon.