Mitt i kunde i våras berätta om den utbredda sexhandel som bedrevs i en lägenhet mitt i ett bostadsområde i Råsunda.

Under minst ett år kom män från hela Stockholm – familjefäder, en vd, studenter och egenföretagare – på besök och köpte sex av två utländska kvinnor.

Sedan greps de av polis vid porten.

Under sommaren har åtalen trillat in. 24 män har antingen stämts, dömts eller fått strafföreläggande för köp av sexuell tjänst på adressen.

Har ökat senaste åren

Att sexhandeln begicks mitt bland bostäder och affärer i Råsunda är inget uppseendeväckande, enligt polisen Simon Häggström som deltog i insatsen.

– Det vanligaste är andra hands-uthyrda lägenheter eller obemannade hotell. Sexhandeln har ökat utanför innerstan de senaste åren. Detta då regelbundna insatser gjorts mot sexhandeln i de centrala delarna av Stockholm och rädslan för att åka fast bland sexköparna därför är stor.

Hur reagerar de som grips för sexköp?

– Reaktionen hos män som grips för sexköpsbrott varierar kraftigt. Men rent allmänt kan man säga att sexköpsbrott är ett mycket skambelagt brott att bli gripen för och att reaktionerna därför kan vara starka.

En viktig del i bevisningen mot de män som dömts är konversationer och vittnesmål från kvinnorna, som befann sig tillfälligt i landet just för att sälja sex.

Simon Häggström vill inte kommentera enskilda fall, men:

– Rent allmänt kan man säga att många av de kvinnor vi möter i dessa miljöer är fast i en rävsax där de kommer från fattiga förhållanden och måste försörja sina familjer men också ge en del av inkomsten till sina hallickar.

I fjol skärptes straffet för sexköp. Hur ser du på att ingen trots det fått fängelse?

– Beror på hur man ser det. På ett sätt döms alla till fängelse rent teoretiskt. Straffet omvandlas dock till villkorlig dom förenat med dagsböter. Man kan tycka det är en för låg påföljd men om man jämför med hur det såg ut innan straffskärpningen då det enbart dömdes till dagsböter så är det ändå avsevärt bättre.