Vid 01-tiden natten mot fredag kom larm om en explosion på Magnus Ladulåsgatan.

Smällen orsakades av en brand som brutit ut i en slöjdlokal i Fria Maria Barnskola. Skolans vaktmästare Peppe Reich var på plats en halvtimme efter explosionen.

– Enligt brandkåren hade branden ett långsamt förlopp och i samband med det bildades mycket brandgaser. När de inte hade någonstans att ta vägen blev det en enorm smäll. Om branden berodde på självantändning eller elfel återstår att se, säger han.

"Det blev en enorm smäll," säger vaktmästaren Peppe Reich.

"Det blev en enorm smäll," säger vaktmästaren Peppe Reich.

Victor Malmcrona

Stora materiella skador

Fönster krossades i explosionen och lokalen har fått omfattande materiella skador, men inga personer ska ha kommit till skada. Några familjer i huset evakuerades under natten.

– Skadorna är katastrofala. Hela träslöjdsalen måste byggas om. Syslöjdsalen är rökskadad men verkar ha klarat sig bra. Det känns bra att ingen skadades.

Branden vid klockan 04 var branden släckt. Polisen misstänker inget brott.

Femteklassaren Siri, 11 år, är glad att ingen for illa.

Femteklassaren Siri, 11 år, är glad att ingen for illa.

Victor Malmcrona

"Bra att vi haft brandövningar"

På morgonen samlades många nyfikna elever utanför slöjdsalarna. Då hade allt glassplitter rensats bort och fönstren täckts med plywood. Några barn var lite oroliga att det de skapat i träslöjden brunnit inne.

– Vi skulle börja här på morgonen, det känns konstigt att komma hit och så ser det ut så här. Jag är mest glad att ingen var där när det hände. Och det känns bra att vi har haft brandövningar, säger femteklassaren Siri, 11 år.

Träslöjdssalen blev totalförstörd av branden.

Träslöjdssalen blev totalförstörd av branden.

Victor Malmcrona

Lektioner som vanligt

Från skolans håll försöker man nu reda ut vad som hände.

– Vi är väldigt glada och tacksamma att det bara rör sig om materiella skador och att ingen är skadad. Det är det viktiga, säger biträdande rektorn Lena Tigerschiöld.

Då slöjdsalarna inte låg i anslutning till skolans andra lokaler kan övrig skolverksamhet fortgå som vanligt.