Efter tillslaget i källarmoskén är det ett par saker som förvånar Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan. En av dem är att Säpo är så öppen med ärendet i ett så tidigt skede. Men han tycker att det märks att polisutredningen har pågått under en längre tid, och att de har bedrivit spaningsverksamhet mot var och en av de häktade.

– Polisens och Säpos uppgift är att avvärja hoten innan de blir fara för allmänheten och innan de verkställer något. De har haft spaning på personerna och haft dem under uppsikt en längre tid. Det är därför de vet så pass mycket, sa han till Mitt i förra veckan.

Samtidigt konstaterar han att det är mycket som ännu inte är känt kring detaljer och omständigheter.

Magnus Ranstorp, terrorforskare.

Magnus Ranstorp, terrorforskare.

Pressbild/Försvarshögskolan

– Det är omöjligt utifrån sett att kunna säga vad de har kunnat planera för någonting. Det är ganska ovanligt att man slår till mot en källarmoské och mitt i på dagen. Sedan var det också uppgiften om tillslag i lägenheten där en polis kom ut med en famn med automatvapen. Det är en oroväckande koppling till den grova organiserade brottsligheten, säger han.

”Händer på andra håll”

Han säger att han inte ­sedan tidigare känner till föreningen som har källarmoskén i lokalen i Tyresö.

Magnus Ranstorp tycker inte att Tyresöborna behöver vara oroliga.

– Det är bra att Säpo och polisen har agerat och avvärjt det. När du har ett sådant här tillslag blir det mycket fokus just på Tyresö men det här händer på också andra håll i landet, säger han.