På onsdagen delade bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) ut regeringens hederspris till det internationellt framgångsrika rockbandet Europe, med rötterna i Upplands Väsby.

– Vi tycker det här är kul i bandet, att få komma hem och få ett erkännande. Det har inte alltid varit så genom åren, säger sångaren Joey Tempest till SR.

Europe får regeringens hederspris för mångåriga insatser för svensk musikexport. Ur motiveringen:

"Från tonårens rockdrömmar i klassrummen på Vilundaskolan i Upplands Väsby i slutet av sjuttiotalet till en framstående karriär fylld av exportframgångar, internationella topplisteplaceringar och storslagna världsturnéer.

Det enorma genombrottet och de riktigt stora internationella framgångarna kom med albumet "The Final Countdown" 1986, men redan 1983 vann Europe den japanska hårdrockpublikens hjärtan med spåret "Seven Doors Hotel". Ett pärlband av tidlösa och ikoniska hits som "The Final Countdown", "Rock the Night", "Superstitious" och "Carrie" kommer för alltid att utgöra en fundamental del av det så kallade svenska musikundret.

Efter Europes comeback i början av 2000-talet har resan fortsatt med energiska liveframträdanden, ett fortsatt imponerande låtskrivande och framgångsrika albumsläpp. Bandet har framgångsrikt kombinerat sin förmåga att skapa slagkraftiga låtar utan att förlora kopplingen till den tunga 70-talsrocken som de växte upp med." 

Musikexportpriset gick till Loreen och hedersomnämnandet till Melodifestivalen.

– Svenska musiker fortsätter sina internationella framgångar och jag är verkligen stolt över att få dela ut årets priser. Svensk musikexport räknas i miljarder och är en bransch som bidrar till arbetstillfällen, tillväxt och att sprida en positiv bild av Sverige utomlands. Det vill vi uppmärksamma i dag, säger Johan Forssell i ett pressmeddelande.