Det var i september 2021 som en Järfällabo skickade in ett förslag till kommunen om att de borde bygga en kickbike- och skateboardpark i Järfälla. Det finns nämligen ingen i kommunen och de ungdomar som vill åka måste ta sig till Sollentuna eller in till Stockholm.

Svårt att hitta yta

Nu, flera år senare, finns det ett förslag som pekar ut en lämplig plats för parken – bakom Kvarnskolan i Jakobsberg.

– Förvaltningen lägger nu fram ett förslag till nämnden, som ska bestämma sig för om platsen vi har hittat är bra, säger fritidschefen Roger Vintemar.

Det har visat sig varit väldigt svårt att hitta en lämplig plats för parken, som föreslås bli 1000 kvadratmeter.

– Vi tycker att placeringen är bra för den kompletterar området på ett bra sätt. Den förstärker idrottsprofilen och den är i ett läge där den inte stör några grannar.

Fler studier måste göras

Men innan parken kan bli verklighet så måste byråkratins kvarnar mala en stund till. Om nämnden säger ja till förslaget ska förvaltningen dra igång en förstudie. Då kommer fritidsförvaltningen ta hjälp av andra förvaltningar för att få fram en prislapp för parken. Därefter måste frågan upp i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

– Det är där vi ber om pengar för att kunna finansiera projektet, säger Roger Vintemar.

Varför har det tagit så lång tid?

– Det beror på att det krävs mycket samordning mellan olika förvaltningar, och det tar tid att hitta lämplig mark. Sen har det ju varit flera vändor i politiken också. De flesta byggprojekt tar lång tid, det är inte ovanligt att det tar fem till sex år från idé till genomförande.

Ordföranden positiv

Under nämndsammanträdet den 13 februari finns det också ett förslag om att bygga en fullstor basketplan vid Kvarnskolan, också det ett Järfällaförslag från början.

– Jag är positiv till att vi verkligen får igång den oorganiserade aktiviteterna, dit ungdomar kan gå med en boll eller en bräda under armen och köra, säger Torsten Friberg (C), ordförande i kultur-, demokrati- och fritidsnämnden.

Han säger själv att han hört om att ungdomar tar sig till andra kommuner eller till Rålambshovsparken inne i stan för att åka skateboard. Han vill att ungdomarna ska få samma möjlighet på hemmaplan.

– Det är oerhört viktigt ur ett folkhälsoperspektiv att ungdomar rör på sig. Det här kan vara till de ungdomar som inte vill anmäla sig till en förening.