Pandemin där flera förlorade jobbet och sedan inflationen har slagit hårt mot många i Skärholmens stadsdelsområde. Allt fler vänder sig nu till Svenska kyrkan i området för hjälp.

– Det är en jättestor skillnad jämfört med för bara ett år sedan. Jag har inga siffror men det är ett mycket större behov av hjälp och många fler som kommer till oss. Folk har det jättesvårt i Skärholmen, säger Malin Strindberg, kyrkoherde i Svenska kyrkan i Skärholmen. 

Vad söker folk hjälp med?

– Det allra nödvändigaste som mat, hyra och elräkning.

Får de inte hjälp av socialtjänsten?

– Det är väldigt många som faller mellan stolarna på olika sätt. Vi är en liten fattig församling, men vi gör så gott vi kan. Det här är egentligen inte kyrkans uppgift det är ett samhällssystem som har halkat snett. 

Många är ensamma

Men det handlar inte om bara om ekonomi utan också om att fler människor behöver gemenskap och ett sammanhang. 

– Här i Skärholmen handlar det också väldigt mycket om existentiell hälsa och vi försöker jobba med att människor får gemenskap och ett sammanhand där de får träffa andra. Många som förlorade jobbet i pandemin har blivit väldigt isolerade och ensamma. Det är viktigt att bryta för de enskildas hälsa, men har du inga pengar kan du inte ens köpa en bussbiljett för att ta dig någonstans, säger Malin Strindberg. 

Ordnar soppluncher

Svenska kyrkan i Skärholmen ordnar bland annat soppluncher två gånger i veckan i Bredäng och Skärholmen där man för 20 kronor får soppa, bröd och kaffe och har möjlighet att umgås och äta tillsammans med andra. En kväll i veckan har de också hamburgerkväll i Skärholmen där man kan äta i gemenskap med andra för 25 kronor. 

Den som behöver kan efter en utredning även få hjälp med exempelvis matkassar. Kyrkan hjälper också till med att söka fonder. 

Kyrkan har också flera sammanhang för den som vill ha mer gemenskap ­exempelvis kulturkafé, språkkafé och samtalsgrupper. 

Malin Strindberg, kyrkoherde.

Malin Strindberg, kyrkoherde.

Svenska kyrkan