– Dra på rejält så visar vi hur rutorna skallrar!

Musiken drar i gång på parkeringen till Tyresö gymnasium och frågan som Mitt i:s reporter försöker ställa fullkomligt drunknar i ljudet. På huven till den klarblå a-traktorn bredvid står en pokal.

– Jag vann den av en raggarklubb på en bilträff, det är pris för coolaste epa, säger Hampus Ek.

Han, Freja Angehed och Douglas Deiber är alla 16 år och går gymnasiets fordonslinje. Det stora intresset för bilar är den främsta anledningen till att de alla har varsin a-traktor, eller epa som det kallas i folkmun.

– Det roliga är ju att meka med bilen. Du är ute en kväll och något pajar. Då ligger du inne i garaget nästa dag och skruvar, säger Hampus Ek.

Men det är inte bara traktorn som är det roliga, det är allt som kommer på köpet. Douglas Deiber berättar att han har lärt känna 100 nya personer sedan i julas tack vare epakulturen.

Hampus Ek älskar att fixa med bilen. "Den där flaggan är skitful, men det är det som är roligt".

Hampus Ek älskar att fixa med bilen. "Den där flaggan är skitful, men det är det som är roligt".

Maja Johansson

– Kör man förbi en annan epa så hälsar man, säger Freja Angehed.

– Annars hade jag nog bara varit inne som förut, säger Douglas Deiber.

Förstör kulturen

Enligt siffror från förvaltningsmyndigheten Trafikanalys har antalet a-traktorer i Tyresö nästan tredubblats på tio år. Freja, Douglas och Hampus har alla märkt av ökningen men är inte särskilt glada över den.

– Det är mycket mer nya bilar nu. Folk kör runt i Porschar, för mig är inte det en epa. Där jag jobbar finns det en som har en Bentley för två miljoner, det förstör, säger Douglas Deiber.

Skillnaden enligt Freja Angehed är att det inte går att meka med de nya bilarna, om något går sönder så lämnas den in på verkstad.

Douglas Deiber, Hampus Ek och Freja Angehed är trötta på alla vuxna som förstör för dem. Kompisen Oskar Emin Mnich passar på att hoppa in i bilden.

Douglas Deiber, Hampus Ek och Freja Angehed är trötta på alla vuxna som förstör för dem. Kompisen Oskar Emin Mnich passar på att hoppa in i bilden.

Maja Johansson

– Det är lite tråkigt, det ska vara gamla Volvos. En duett, en gammal 740. Alla nya bilar och så reglerna, det förstör kulturen, säger Hampus Ek.

Reglerna han syftar på kom den 31 augusti i år. Då blev det bältestvång på alla i fordonet, bara en passagerare per plats och 30 kilometer i timmen som högsta hastighet.

Enligt gänget är reglerna en dödsstöt för epakulturen.

– Hela grejen är ju att man ska klämma in så många polare man kan. Förut, innan reglerna, så var vi tio pers i en kompis bil en gång, säger Hampus Ek.

– Bälte är en smart grej, jag förstår det. Men det är lite dystert, säger Douglas Deiber.

Hellre epor än droger

Alla tre upplever att polisen och de flesta vuxna hyser ett agg mot a-traktorerna. Alla har blivit stoppade trots att de, enligt egen utsago, följer reglerna. Freja Angehed berättar att de blir trakasserade både på vägen och hemma.

Roliga klibbor, doftgranar och biltärningar är obligatoriska på och i en a-traktor.

Roliga klibbor, doftgranar och biltärningar är obligatoriska på och i en a-traktor.

Maja Johansson

– Folk kör upp 20 centimeter upp i röven på en och pekar finger. Jag har också haft folk som följer efter mig till min parkering och skrikit på mig.

– Låt oss vara unga och ha roligt, säger Douglas Deiber.

– Jag säger som min mormor: Hellre hålla på med epor än med droger, säger Hampus Ek.

Polisen välkomnar de nya reglerna.

– Det största skillnaden för oss är att vi kommer kunna stoppa och lagföra när vi möter A-traktorer som är fullproppade med ungdomar som sitter på varandra utan bälte, säger Johan Hellgren, gruppchef för områdespolisen i Nacka-Värmdö-Tyresö, och tillägger att det hjälper dem att förhindra att unga skadas eller förolyckas i trafiken.

Polisen kommer att ha flera lokala trafikinsatser under hösten för att se att de nya reglerna följs.