En Julsaga

Vad vore julen utan en stalledräng? Med hjälp av Staffan Westerbergs omisskännliga uttryck i text tillsammans med Amasons musik på scen kommer det till publiken överräckas såväl mjuka som hårda klappar. Det blir en Amasonsk version av julkonsert, där bandet blandar sin egen repertoar med tolkningar på traditionell julmusik. Musiken framförs såklart live på scen och Staffan Westerberg medverkar digitalt. ”Man kan säga att det blir en julsaga som har kapsejsat”, säger Staffan Westerberg om texten han har specialskrivit och läst in till konserterna. Allting ramas in av animationer signerade Amasons omslags- och videomakare Tobias Centerwall, som har svarat för Amasons visuella värld sedan dag ett.

Plats: Pustervik, Järntorgsgatan 12–14, måndag 18 och tisdag 19 december, kl. 19.00.

Brasilianska storstjärnan Fantine Tho gästar Jazz på Draken Live i Göteborg.

Brasilianska storstjärnan Fantine Tho gästar Jazz på Draken Live i Göteborg.

Guilherme Lima

Big Band Christmas – Fantine Tho

Julen närmar sig och vi tänker på våra vänner i världen. Från Brasilien besöker storstjärnan Fantine Tho och hälsar ”Feliz Natal” med fina jullåtar i jazzton. Fantine Tho slog igenom och i supergruppen Rouge med miljoner sålda skivor. Sedan dess har hon även startat en solokarriär med flera olika artistsamarbeten. På Jazz på Draken Live är hon inte ensam – det blir ett härligt möte inför julen tillsammans med Göteborg Jazz Orchestra, Alexander Lövmark – internationellt prisad sångvirtuos, och Merry Big Band Christmas. Tillsammans njuter vi av musik förenad av julkänsla och ett stänk jazz!

Plats: Draken Live, Heurlins Plats 15, söndag 10 december, kl. 19.00.

Best of Hans Zimmer på Auktionsverket Kulturarena.

Best of Hans Zimmer på Auktionsverket Kulturarena.

Pressbild

Candlelight Concerts

Upplev kompositören och musikproducenten Hans Zimmers musikaliska värld i en ljusfylld atmosfär under Candlelight Concerts på Auktionsverket Kulturarena. Förutom att han var en av två medlemmar i Helden – ett av de coolaste synthprojekten någonsin där den andre var Ultravox fantastiske trummis Warren Cann – har Zimmer har skapat musik för över 150 filmer och har bland annat vunnit två Oscars i kategorin bästa originalmusik för Lejonkungen (1994) och Dune (2021). År 2007 hedrades Zimmer av The Daily Telegraph och placerades på deras lista över de 100 mest framstående levande genierna. Så sant!

Plats: Auktionsverket Kulturarena, Tredje Långgatan 9, söndag 10 december, kl. 16.30 och söndag 17 december, kl. 16.30 och kl. 20.45.

Dr. Caligaris kabinett är den sista för 2023 års serie Stumfilm med livemusik – på Bio Roy.

Dr. Caligaris kabinett är den sista för 2023 års serie Stumfilm med livemusik – på Bio Roy.

Pressbild

Stumfilm med livemusik – Dr. Caligaris kabinett

Robert Wienes expressionistiska klassiker Dr. Caligaris kabinett, ackompanjerad live i salongen av pianisten Stefan Wingefors. Filmen är den skräckinjagande berättelsen om hypnotisören Doktor Caligari, som använder sig av en sömngångare för att utföra hemska mord. Den tyska expressionismens stora verk, Robert Wienes klassiker som inspirerat konstnärer i alla kategorier i snart ett helt sekel. Nyrestaurerad i 4K från originalnegativet. Filmen visas i samarbete med ABF Göteborg.

Plats: Bio Roy, Kungsportsavenyen 45, måndag 11 december, kl. 18.00–19.15.

Konserten En liten stund med Moonica Mac blir film med biopremiär 14 december på Göta.

Konserten En liten stund med Moonica Mac blir film med biopremiär 14 december på Göta.

Pressbild

En liten stund med Moonica Mac

I april gjorde Moonica Mac sin enda spelning under våren – en magisk kväll på Södra Teatern i Stockholm som nu får ta plats på bioduken. I filmen En liten stund med Moonica Mac får man följa med på en emotionell resa, där ord och musik tillsammans skapar en gripande symfoni av känslor. Från scen guidar Moonica Mac tittarna genom de stora och små ögonblicken i livet, där varje ton och varje ord bygger broar mellan dig och artisten. Konsertdokumentären utforskar relationen mellan lyssnare och skapare och tar upp ämnen som kan vara svåra att prata om men som i musiken får leva kvar. Det är en 60 minuter lång berg- och dalbana av känslor – med glädje, hjärtesorg och ömhet.

Plats: Biograf Göta, Götaplatsen 9, torsdag 14 december, kl. 19.00–20.00.