Göteborg

Nycklar och koder till tiotusentals göteborgares hem kan vara i orätta händer. Detta enligt en undersökning av Kantar Sifo gjord på uppdrag av försäkringsbolaget Dina Försäkringar.

I undersökningen har personer fått svara på om de med säkerhet vet att obehöriga inte har tillgång till deras hem, genom nycklar eller koder. Blott 63 procent uppger sig vara helt säkra. 

I händelse av stöld i bostaden är det ett problem.

 – Man ska vara försiktig med vem man lämnar ut sina hemnycklar till. Går tjuven in med en nyckel som han eller hon fått tillåtelse att ha räknas det inte som inbrott och då gäller inte försäkringen. Misstänker du att någon har din nyckel utan ditt medgivande bör du genast byta lås, säger Mia Winberg, försäkringsexpert på Dina Försäkringar.

Tjänster i hemmet

En förklaring till att så många nycklar och koder kommer på vift är att vi rutinmässigt lämnar ifrån oss dessa för att andra ska kunna komma in när vi inte är hemma.

– Det är vanligt med tjänster i hemmet och när vi lämnar ifrån oss nycklar ökar så klart stöldrisken. Lämnar man ut en nyckel till en städare, hantverkare eller hundvakt ska man vara medveten om den risk det innebär och det kan vara klokt att låsa in värdesaker och annat som man är rädd om, säger Mia Winberg.

– Har man tappat nyckeln ska man alltid byta lås. Samma sak gäller vid flytt, för att vara på den säkra sidan. Är man ändå orolig för att nycklar kan vara på vift kan ett elektroniskt dörrlås vara en lösning, så länge det är godkänt av Stöldskyddsföreningen.

Villaägare med koll

Ett elektroniskt lås ökar nödvändigtvis inte säkerheten, men du kan enkelt spärra en tagg eller kod som kommer på vift. Med vissa elektroniska lås kan du dessutom släppa in personer via din mobiltelefon utan att lämna ut någon kod. 

Bäst koll har villaägare och personer i åldersgruppen 56-79 år. 76 procent av villaägarna är helt säkra på att ingen obehörig har deras hemnycklar eller koder. Bland 56-79-åringarna är siffran ännu högre – 79 procent.

Minst säkra är yngre, 18-34 år, och hyresrättsinnehavare, 52 respektive 50 procent.