Strejk. Det är valfri strejkplats, kan man inte stå ute kan man strejka hemifrån och digitalt. Foto: Privat

Emeli tar ställning på fredagar

Varje fredag strejkar kvinnor runt om i landet för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor i Sverige. Gärdetbon Emeli, 24 år, är en av dem.

  • Publicerad 15:00, 14 maj 2021

Kvinnostrejk är ett nytt digitalt upprop som går att utföra på valfri plats, fredagar klockan 15.

Gärdetbon Emeli har deltagit i tre strejker och planerar att fortsätta.

Innan första kvinnostrejken gick av stapeln den 26 mars hade hon sökt på nätet efter olika demonstrationer i Sverige som liknade de kvinnostrejker utomlands som har uppmärksammats de senaste åren.

– Det fanns inget liknande i Sverige och jag ville starta något eget trots att det kändes läskigt.
Kort efter såg jag på Instagram att det planerades en gemensam strejkstart i Sverige och då kände jag hopp och ville absolut vara delaktig.

Hennes första strejk gick av stapeln på Sergels torg, klockan tre anslöt sig flera kvinnor till platsen. I femton minuter stod de på avstånd till varandra, i tystnad, och höll i plakat med flera olika budskap, bland annat ”Inte en kvinna till - inför nolltolerans”.

Tumme upp

– Det var fint att se. Flera som gick förbi var intresserade av det vi gjorde. Två kvinnor som kommunicerade via teckenspråk läste våra plakat och gav sedan tummen upp.

Hon berättar att hon själv aldrig har blivit utsatt för våld men att hon känner personer som hamnat i destruktiva relationer.

– Jag hoppas att den svenska kvinnostrejken kommer att växa och att det här kan leda till förändringar, att politiker och experter kommer fram till nya lagar. Att inte lagarna stjälper offren utan hjälper.