Polisen inspekterade nyligen 14 massagesalonger i Stockholms kommun med syftet att kontrollera om det såldes sexuella tjänster där.

Utvalda ställen

Det rörde sig inte om slumpmässiga kontroller av branschen utan ställen som polisen på förhand fått tips om.

– Det här salongerna ligger ofta i bostadshus, i bottenplan, så de har ögonen på sig, folk reagerar på saker i sina egna kvarter, säger polisen Linda Törngren, chef på människohandelssektionen i Stockholm.

https://www.mitti.se/nyheter/de-jagar-mannen-som-begar-sexuella-overgrepp-pa-natet/repujr!E07ygkv@Vb4P21V5OpT5sw/

Delar av ett nätverk

Gemensamma nämnare för salongerna är att ofta ägare och har kontakt med varandra sinsemellan. Enligt polisen handlar det om grovt organiserad brottslighet där kvinnorna i fråga ofta jobbar under usla arbetsförhållanden utan att kunna tala varken svenska eller engelska. Dessutom bor ofta kvinnorna på salongerna.

– Jag tycker det är viktigt att poängtera att de här kvinnorna som erbjuder sexuella tjänster också är brottsoffer och befinner sig i en väldigt utsatt situation, säger Linda Törngren.

Kondomer och glidmedel

Inga sexköp rapporterades vid tillslagen. Däremot uppgav polisen att de hittat sånt som gör att de misstänker att sexuella tjänster erbjuds på samtliga ställen. Mer specifikt rörde det sig om exempelvis kondomer och glidmedel, att massage erbjuds i sängar eller på en madrass på golvet istället för på massagebänkar. Priserna är också orimligt låga per timme för att verksamheten ska bära sig, enligt Linda Törngren.

– Det är nästan bara män som kan boka tid på salongen och de annonserar öppet om erotisk massage på skyltar inne salongen och på sin hemsida.

Ni har inte gjort några anmälningar?

– Nej finns saker som indikerar att sex säljs, byggstenar som vi använder för att kartlägga det här problemet. Men just nu har vi ingen misstanke om brott. Hade vi haft misstanke hade vi gjort en anmälan.

Vad händer nu?

– Vi arbetar proaktivt genom att kartlägga de här salongerna vidare. Men genom att tala med journalister, så att informationen sprids och göra fler oanmälda besök gör vi det svårare att bedriva den här sortens verksamhet.

https://www.mitti.se/nyheter/nytorgsmannen-doms-till-fem-ars-fangelse/repukd!MyGTwkfjpHUXvzT6r2EmmQ/

https://www.mitti.se/nyheter/polisens-jobb-stoppa-sexhandeln-i-arstaberg/repuez!05ibYTUUyrfFREGeMwj8g/