Bergbanan har lång historik av komplikationer. För de som bor på Ekholmshöjden har den ofta bidragit med frustration och besvikelse.

Mitt emot medborgarhuset har ersättningsbussar gått mellan centrum och höjden, under tiden bergbanan byggs om. Men efter att en busschaufför misshandlades av en resenär och fick fördas till sjukhus med ambulans förra torsdagen har nu busstrafiken dragits in.

Osäker framtid för bussarna

Claes Möller på trafikkontoret hade hoppats att trafiken skulle vara i gång igen men facket har utfärdat ett skyddsstopp. Facket och bussbolaget Traveller Buss samtalar för att kunna färdigställa en säker arbetsmiljö innan trafiken kan fortgå.

– Det är olyckligt. Nu jobbar vi för fullt för att få i gång bergbanan. En reservdel är beställd men det är osäkert när den kommer, säger han.

Flera som bor på Ekholmshöjden är upprörda. Först fyra dagar efter att ersättningsbussen slutade gå kom en informationsskylt vid busshållplatsen.

Förhoppningen är att bussarna kan komma i gång snart men enligt Claes Möller går det inte att säga innan facket och bussbolaget kommit överens om en säker lösning. Trafikkontoret fokuserar på att få i gång bergbanan i stället.

– Det är respektlöst. En kollektiv bestraffning och vi får ingen information om vad som händer, säger Katja Hildén, boende på Ekholmshöjden.

Isolerade

De boende måste nu ta en trappa med över hundra trappsteg. Katjas mamma är multisjuk och beroende av ersättningsbussarna. För henne har detta inneburit att hon inte kan ta sig hemifrån som hon brukar.

– Äldre och människor med funktionsnedsättning drabbas jättehårt av detta, säger Katja Hildén.

Vid trappan stannar Angela Sandoval, Bedirhan Erdogan för att prata med Katja. De känner inte varandra sedan innan men alla bor på Ekholmshöjden och är upprörda.

– Jag har bott här i tretton år och senaste fem åren har det bara varit problem, säkert längre. Vi som bor här blir inte behandlade med respekt, säger Angela Sandoval,.

Hon och Katja byter nummer i hopp om att de kan förändra tillsammans.