Explosionen skedde vid husets entré, strax före fyra på tisdagsmorgonen. När Mitt i är på plats några timmar senare är flera fönsterrutor krossade och porten rejält skadad.

– Jag blir gråtfärdig. Vad är det som händer? säger Maud Asklund, som bor i närheten.

– Folk säger att man inte ska vara rädd, men det här är ju obehagligt. Jag vet inte var man ska bo någonstans.

Maud Asklunds dotter ringde från utlandet på tisdagsmorgonen, orolig för sin mamma.

Maud Asklunds dotter ringde från utlandet på tisdagsmorgonen, orolig för sin mamma.

Johannes Äng

En granne berättar att han hörde smällen och gick till fönstret för att titta mot stan. Han kunde inte tro att explosionen kunde ha inträffat på Lidingö.

Reagerade starkt

– Det var en kraftig smäll. Idyllen är förstörd. Jag har bott här i nästan 40 år, tidigare var det alltid lugnt här, säger han.

Hellsten, som också bor i området, berättar att hon vaknade av det höga ljudet.

– Min hund reagerade starkt, hon blir så arg när det smäller. Jag sprang ut på uteplatsen men såg ingenting.

– Jag misstänkte en explosion när jag vaknade. Tyvärr har man gått och väntat på att något ska hända sedan skottlossningen i höstas.

Det är alltså andra gången på knappt ett halvår som ett våldsdåd inträffar i Larsberg. Vid midnatt den 18 september blev en lägenhetsdörr i området beskjuten med flera skott. Ingen misstänkt har gripits för det brottet.

Två personer skadades lindrigt i samband med explosionen.

Två personer skadades lindrigt i samband med explosionen.

Johannes Äng

Parkeringen utanför huset är avspärrad den här morgonen. Gerelmaa, som bor i närheten, kan inte se hela sin bil där bakom. Det är oklart om framrutan klarat smällen.

– Det här känns så otryggt, nästan som ett krig. Mitt barn är elva år och går i skolan precis här. Hon mår inte alls bra efter det här, säger Gerelmaa.

”Det finns frihetsberövat i ärendet”, skriver polisen på sin hemsida. Åklagaren ville vid denna tidnings pressläggning inte svara på hur många personer det handlade om.

På adressen är en man folkbokförd som sitter häktad, åtalad för en skottlossning mot en bostad i Jordbro i september. Ingen person skadades vid det angreppet.

Nationella bombskyddet har undersökt trapphuset i Larsberg för att se till att den är säker för övrig personal att arbeta på.

Polisen har knackat dörr för att tala med eventuella vittnen.

– Nu undersöker vi om det finns någon hotbild mot personer som bor i huset och om det finns något samband med explosionen i Fagersjö, säger polisens presstalesperson Per Fahlström.

Hon syftar på måndagskvällens explosion i ett trapphus i södra Stockholm.

Brottsrubriceringen är i nuläget allmänfarlig ödeläggelse.

Brottsrubriceringen är i nuläget allmänfarlig ödeläggelse.

Johannes Äng