Byggarbetena ekar högt i trapphuset. De tunna ljus­slingorna som sattes upp efter branden hänger fortfarande i korridoren.

– Man blir väldigt isolerad utan hiss. Jag har inte kunnat handla själv och har inte tvättat på en dryg månad, säger Maj-Britt Christenson.

Sju personer fick föras till sjukhus, fem av dem skadades allvarligt, vid branden i början av januari. Två lägenheter på bottenvåningen förstördes helt,flera andra fick rökskador. Den kraftiga röken fyllde snabbt de åtta våningarna och vällde ut över Döbelnsgatan och Frejgatan. Arbetena med att sanera och återuppbygga delar av huset har varit omfattande.

Den skadade hissen har varit avstängd i två omgångar och sattes nyligen igång efter fem veckors renovering.

– Jag har hundar och måste gå ut flera gånger per dag. Särskilt nu eftersom de får ont i öronen av allt buller och borrande. Vi borde få hyresreducering för det här, säger Ilona Olsson, 80, som bor på femte våningen.

Brandskydd och hyra

Under återuppbyggnaden av de två lägenheterna lossnade damm och småsten från taket och föll på bilar parkerade i garaget under bostäderna. Det är alltid svårt att arbeta med många boende i ett hus, säger Nils Jensen på byggbolaget HRB Service.

– Man måste göra vissa saker på särskilda tider, det påverkar bygget. Det är ett gammalt hus med stenhård betong blandad med stenar, och lika mycket armering i golven som ett bankvalv. Så det har varit en ny erfarenhet.

Stockholmshem beklagar besväret för hyresgästerna men menar att allt har varit nödvändigt för att återställa huset. De betonar också att inga bullrande arbeten har utförts på kvällar och helger.

De hyresgäster som inte har kunnat bo i sina lägenheter har rätt till ersättning, säger kommunikationschefen Åsa Stenmark. Alla kommer att få flytta tillbaka. Ett halvårs sanering, byggarbeten och att hissen varit trasig flera veckor åt gången är inte skäl för ersättning, enligt hyresvärden.

– Vi utgår från hyreslagen när det gäller ersättning. Det är fyra hyresgäster som inte kunnat nyttja sin lägenhet, och därför får ersättning.

Enligt Storstockholms brandförsvar blev skadorna så omfattande för att brandskyddet i huset var godkänt men svagt och föråldrat. Bland annat gick en röklucka inte att öppna, vilket nu har åtgärdats.

– Vi tar också hjälp av en sakkunnig brandkonsult för, kopplat till brandförsvarets rekommendationer, säger Åsa Stenmark.

Hur ställer ni er till ansvarsfrågan gällande brandförloppet?

– Det är en fråga för polisen och deras förundersökning.

Enligt hyresnämnden är det upp till hyresgästerna att driva frågan om reducerad hyra för tiden arbetena pågått. Då gäller det att ta kontakt med en jurist eller Hyresgästföreningen.

Polisen väntar fortfarande på tekniska analyser. Skulle Stockholmshem bedömas vara ansvarig för branden och skadorna kan bostadsbolaget bli skyldigt att betala skadestånd till hyresgäster, men det måste avgöras i rätten.

– Det är svårt att säga hur en domstol skulle bedöma det. Men det låter som att man gjort kontroller, sedan är det olyckligt att det inte fungerat i skarpt läge. Alla har ju ett ansvar för att brand inte uppstår eller sprider sig, säger Roger Höög, jurist vid Hyresgästföreningen.