Inne i skivbutiken på Skånegatan 80 samsas musiken från högtalarna med ljudet av bläddrande bland lp-skivor.

Det har gått 12 år sedan de skildes från den bar de drev snett över gatan.

– Sedan vi lämnade har vi alltid vetat att vi en dag kommer tillbaka, säger vd:n Niklas Berg.

Skivbutiken firar 45 år i november. För nära 20 år sedan öppnade de bar i det som var krogen Hannas lokaler. Det blev ett populärt vattenhål – många musikjournalister hängde här och på källarens scen avlöste banden varandra.

Där började Niklas Berg som kock 2006. Baren och butiken gick skilda vägar 2012. Då hade Niklas Berg blivit restaurangchef, men kom att gå över till skivbutiken i stället.

Baren fortsatte med andra ägare, bland annat under namnet PSB. Skakiga år följde, med skatteskulder och problem med serveringstillståndet. De bommade igen och på adressen ligger nu Michelinkrogen Symbios.

Skivbutiken har dock tuffat på, trots strömningstjänsternas intåg.

Där Pet sounds bar tidigare låg ligger i dag restaurangen Symbios.

Där Pet sounds bar tidigare låg ligger i dag restaurangen Symbios.

Victor Malmcrona

Samma fast bättre

Upplägget på nya Pet sounds bar blir i linje med den gamla.

– Det blir ungefär samma size på scenen på nya stället, men aningen större och mycket bättre. Lokalen är nybyggd och vi är med utformar den, säger Niklas Berg.

Var den ska ligga och närmare detaljer vill han inte gå in på. Inte för att det är så himla hemligt, men det finns lite saker kvar att reda ut.

– Men det är på Södermalm. Det är därför det tagit sådan tid, vi har letat efter en lokal som passar. Att öppna i en annan stadsdel hade varit konstigt.

Niklas Berg började som kock på Pet Sounds Bar 2006. I dag är han vd för skivbutiken på Skånegatan.

Niklas Berg började som kock på Pet Sounds Bar 2006. I dag är han vd för skivbutiken på Skånegatan.

Victor Malmcrona

Fyller ett tomrum

Att som skivbutik även ha bar och scen kommer sig ganska naturligt, menar Niklas Berg – samtidigt som han gärna bidrar med en ny scen i en stad som han tycker har för få.

– Fler har börjat dyka upp, som Kollektivet livet, Slaktkyrkan och Hus 7. Men de är lite större och det finns luckor storleksmässigt som nya baren kommer att fylla på två sätt, utan att säga för mycket, säger han kryptiskt.

– Jag har också saknat ett ställe där all musik i högtalarna är ett medvetet val. Mycket är Spotifylistor i dag. Musiken ska genomsyra allt vi gör och allt som spelas ska vara kurerat.

Nya Pet Sounds bar öppnar i september.

– Att få arrangera saker igen är otroligt roligt. Ta tillbaka gamla quiz och dj:s. Vissa saker blir annorlunda jämfört med förr, vi är alla tolv år äldre.