Dženan Čišija beskriver sig själv som en idédriven "gråsosse", och när vi träffas i Angered centrum har han precis avklarat sin första vecka som riksdagsledamot. En kaotisk vecka.

– När jag kom upp till Stockholm den måndagen hade jag inget boende och eftersom jag har tagit tjänstledigt hade min arbetsgivare rensat alla appar från min telefon.

Den 45-årige Dženan Čišija har genom livet samlat förstahandserfarenheter från många av Socialdemokraternas viktiga politiska områden. Som 17-åring kom han 1994 till Sverige på flykt från kriget i Balkan och hamnade snabbt i skolbänken.

Efter gymnasiet ströjobbade han inom äldrevården, skolan och som väktare. Och när det blev dags att flytta hemifrån var det plånboken som fick styra och förde honom till nordöstra Göteborg. Första lägenheten låg i Hjällbo där han erbjöds tre månaders gratishyra. Och här har han stannat kvar.

– Jag trivs här. Här finns hela världen, säger Dženan.

Det var långt ifrån självklart att han skulle bli socialdemokrat. Att vara socialist och kopplas samman med kommunismen i det forna Jugoslavien lockade inte Dženan, som istället blev aktiv i Liberalernas Ungdomsförbund. Men där blev han inte särskilt långvarig.

I jakten på ett tryggt jobb utbildade han sig till programmerare. Samtidigt som karriären har rullat på har han sakta men säkert tagit sig uppåt inom Socialdemokraterna.

Han blev aktiv i Hjällbos lokalförening där han 2017 utsågs till ordförande, och ett år senare var han ordförande för hela Angered. I en och halv mandatperiod har han suttit i regionfullmäktige och under senaste valet var han valledare i Angered.

Tillsammans med sina partikamrater har Dženan knackat nästan varenda dörr i området.

– Jag har en bra känsla för hur Angereds hjärta slår.

Det enträgna arbetet lönade sig, partiet gav honom vad han själv beskriver som "en nästan valbar plats" på riksdagslistan. Men att han faktiskt skulle komma in hade han inte förberett sig på. Men politiken är viktig för honom, och att få driva politik som gynnar göteborgare och angeredsbor.

Att arbeta för att bryta segregationen och stoppa den grova kriminaliteten ligger honom varmt om hjärtat, och han vill se både mer resurser till polisen och mer sociala insatser. En annan av hans käpphästar är en mer jämlik sjukvård. I regionen har han suttit i Göteborgs Hälso- och Sjukvårdsnämnd, och han hoppas och att han kommer nu få arbeta inom Socialutskottet.

– Jag vill inte att det ska se ut som idag, att det skiljer nio år i medellivslängd mellan nordöstra och sydvästra Göteborg.

På fem år har Dženan Čišija tagit sig från den lokala föreningen i Hjällbo in till politikens högborg.

Hur långt siktar du i din politiska karriär, är du nöjd här?

– Jag var nöjd redan innan! Jag jobbade hemifrån, kunde skjutsa barn hit och dit, nu går det inte längre.