Från att ha kostat 30 kronor om dagen har avgiften nu höjts till 72 kronor.

För Louise Ahlin, som bor i Tullinge, ökar kostnaden med över 1 000 kronor i månaden. Hon överväger nu att säga upp sig.

– Jag tjänar inte så bra att jag har råd med parkeringsavgiften. Och det funkar inte att åka kollektivt när man börjar klockan sju på morgonen och ska hämta barn på förskola på eftermiddagen, säger hon.

Skiftarbete

Och för dem som slutar 21.30 och börjar 07 nästa dag är bil ett måste, förklarar hon, annars blir det inte mycket sömn.

– Att då säga att man bör tänka över om man behöver ta bilen, det är en käftsmäll.

Tillsammans med en kollega har hon startat en namninsamling, och på några dagar har 866 personer skrivit på, och många har kommenterat.

"Att slå på en arbetsgrupp som redan slåss mot dåliga löner, dåligt med personal och skiftarbete och som har pressats att jobba väldigt hårt de sista åren SKÄMS !!!!!!!" skriver en.

– Jag trivs med mitt jobb och det känns tungt att behöva lämna. Många kollegor är upprörda och ledsna och har börjat söka nya jobb, säger Louise Ahlin.

Marknadsanpassning

Beslutet att höja avgifterna på personalparkeringarna togs för ett par år sedan. Motiveringen är att avgifterna måste ligga i linje med vad det kostar att parkera på omkringliggande mark, annars måste personalen skatta för förmånen att få parkera billigare.

Under pandemin beslöt regeringen att undantag från detta kunde göras, och personalen fick parkera gratis. Nu är det alltså slut med det.

Dyrare även för regionen

Och kanske handlar det inte bara om att personalen ska slippa förmånsbeskattning. För även med skatt blir det billigare än de nya avgifterna.

Men för arbetsgivaren, regionen, blir det dyrare, eftersom de måste betala sociala avgifter på summan.

M vill sänka

Moderaterna, som var med och tog beslutet om höjning, backar nu och menar att den är för kraftig. De kommer att föreslå en mer försiktig höjning, till 40 kronor per dygn, vid nästa nämndsammanträde.

– Det är ett allvarligt läge inom vården på grund av ökad smitta och tung arbetsbelastning. Att då chockhöja parkeringsavgifterna blir att lägga sten på börda, säger Charlotte Broberg (M) i ett pressmeddelande.