I december häktades en man i sin utevaro, misstänkt för anstiftan till dubbelmordet och mordförsöken i Farsta. Medan de misstänkta utförarna nu har åtalats, är den som tros ha gett dem uppdraget ännu på fri fot.

– Han är internationellt efterlyst, säger åklagaren Angelica Runesson.

Planeringen ska ha skett i en chatt. Meddelanden därifrån utgör enligt åklagaren en stor del av bevisningen i målet.

Men trots tio månaders utredning och tusentals sidor förundersökning, är vissa detaljer fortfarande höljda i dunkel. Det gäller till exempel motivbilden och vem eller vilka gärningsmännen var ute efter.

– Vem eller vilka på individnivå som var måltavla har utredningen inte kunnat visa, säger Angelica Runesson.

Platsen ingen slump

Att det var just till Farsta gärningsmännen åkte var dock ingen slump, enligt åklagaren.

– Vi har inte i detalj kunnat konstatera vad motivet var. Men jag påstår att dådet är kopplat till den kriminella nätverksmiljön och att det var riktat – eller tänkt att vara riktat – mot ett lokalt kriminellt nätverk i Farsta. De har blivit dirigerade till den här platsen, säger hon.

Att så många hamnade i skottlinjen förklarar hon med valet av vapen: Ett militärt automatvapen.

– Det är hänsynslöst med tanke på tid och plats, strax efter stängning i Farsta centrum helt nära ingången till tunnelbanestationen.

Erkänner dödande skott

Tre av de åtalade nekar enligt sina advokater till brott. Den misstänkte skytten medger dock att det var han som sköt:

– Han erkänner att det är han som har avlossat de här skotten som har orsakat två personers död, säger hans advokat Markus Bergdahl.

Enligt advokaten har hans klient känt sig tvingad till att utföra dådet.

– Anledningen till att han gör det här är att han har utsatts för hot om att man ska döda honom eller hans anhöriga om han inte utför den här gärningen, säger Markus Bergdahl.