Daniel Dronjak (M), som varit kommunstyrelsens ordförande sedan 2009, är besviken över att den långvariga konstellationen spruckit.

https://www.mitti.se/nyheter/maktskifte-i-huddinge-efter-16-ar/repvjd!Q5Ja6pdCxT0piDqQG92kg/

– Det är klart att det är en stor besvikelse att HP och C väljer ett vänsterstyre när det fanns ett alternativ på den borgerliga sidan som höll ytterkanterna borta, säger han.

Den sittande konstellationen hade fortfarande haft ett mandat mer än S, MP och V.

– Det är ett svek, framför allt mot alla dem som röstat på HP och som inte räknade med att det skulle bli ett socialistiskt styre i Huddinge. Hela den här koalitionen bygger på ett aktivt och nära samarbete med V. Det visar sig att allt prat från Centerpartiet om att hålla V borta bara var prat.

Ni var ju också en minoritetskoalition som var beroende av att SD röstade med er, vad är skillnaden?

– Vad jag förstår har det varit förhandlingar med V och de har tagit hänsyn till deras politiska krav. Det är något helt annat.

Tomas Selin (C) menar att valresultatet inte ger den sittande koalitionen förnyat förtroende.

– Jag delar inte den uppfattningen alls. Det är den största koalitionen av de som ställde upp i valet. Det har fungerat i åtta år tidigare på samma sätt.

Hur har samtalen inom koalitionen varit efter valet?

– Vi har haft samtal där alla säger att de är nöjda med samarbetet och styret och att de är nöjda med mig personligen. Det har inte framförts några politiska krav, eller krav på poster och positioner som vi har sagt nej till. Men under resans gång har jag förstått att det inte riktigt funnits intresse av att sitta ner och förhandla.

M backade ju i valet samtidigt som S ökade. Kan du se valresultatet som att väljarna vill ha en förändring?

– Nej, så ser inte jag det. Den sittande koalitionen hade blivit den största, väljare hade valt att som helhet ge oss flest röster.

Att vara i opposition kommer att bli en ny och ovan roll för Moderaterna, som styrt Huddinge i 16 år.

– Vi kommer att jobba mer med att tydliggöra vår moderata profil och den stora skillnaden mellan oss och vänsterkoalitionen. Att vi har styrt i en koalition har tagit mycket fokus från att utveckla partiet.

Kommer du att vara kvar som kommunalråd i opposition?

– Jag har inga planer på att sluta, men det bestämmer inte jag utan mitt parti. Men jag vill gärna fortsätta och se till att vi kommer tillbaka med full kraft om fyra år.