Sedan 2020 skickar man drönare med hjärtstartare i Västra Götaland. Nu ska två drönarsystem startas på försök i Region Stockholm.

– Vi ska prova om det även kan fungera i en storstad som Stockholm. Vi ser redan nu att i snitt hinner drönaren fram tre minuter före ambulansen, berättar Andreas Claesson, docent vid Karolinska institutet och ansvarig för projektet.

De har nu fått pengar från regionen och räknar med att gå igång i början av 2024.

Fler kan räddas

Omkring 1 500 personer råkar ut för hjärtstopp i Stockholms län varje år. Av dem överlever tio procent. Men det skulle kunna vara fler.

– Andelen som överlever har inte ökat på tio år, trots att det numera finns hjärtstartare runt om i stan. För de flesta hjärtstopp inträffar i hemmen, hos personer över 70, och där finns inga hjärtstartare, säger han.

Men om den som drabbats inte är ensam, och man larmar 112, kan en hjärtstartare levereras till dörren, och chanserna att överleva ökar dramatiskt.

– Om man sätter in hjälp i tid kan vi klara hälften av hjärtstoppen, säger Andreas Claesson.

Är det inte svårt att hantera en hjärtstartare den i situationen?

– Jo, och där är SOS-operatören viktig. Inringaren får sätta på telefonens högtalare och får sedan stöd av operatören, säger Andreas Claesson.

Start i söder

Försöket är tänkt att ske i södra Stockholm, eventuellt i Tyresö eller Farstaområdet.

Drönarna "bor" i små containrar som placeras ut strategiskt och styrs på distans.

De ska även utrustas med kameror, för att användas till att söka av vatten där någon tros ha drunknat.