I stadig takt rivs inredningen från gamla restaurangen Smashköket ut. Lokalen på Långholmsgatan 12 håller på att förvandlas till krogen Dovas. Att den öppnar här är ingen slump.

– Jag och min pappa har jobbat mycket på Södermalm. Här känner jag mig hemma, säger ägaren Aram George.

Namnet Dovas ska vara hämtat från en grekisk man som drev pizzeria på Fridhemsplan. På 1990-talet tog tre bröder över lokalen, bland dem Aram Georges pappa. Krogen de öppnade hade först några andra namn, men alla kallade den ändå Dovas. Så till slut blev det även det officiella namnet.

Aram George var med att startade Dovas på Hornsgatan 90, men sålde för några år sedan. Han har också jobbat på den Dovas hans far startade på Hornsgatan 84 – det som i dag är Pub Kloster. "På Söder känner jag mig som hemma," säger han.

Aram George var med att startade Dovas på Hornsgatan 90, men sålde för några år sedan. Han har också jobbat på den Dovas hans far startade på Hornsgatan 84 – det som i dag är Pub Kloster. "På Söder känner jag mig som hemma," säger han.

Stefan Källstigen

Mytomspunnen krog

Att reda ut resten av krogkejdans historia är inte det lättaste. Den innefattar en rad byten av ägare och namn på olika adresser.

Som mest fanns fyra Dovas samtidigt i Stockholm – tre på Söder och en på Kungsholmen. På senare tid har bara den på Horngatan 90 levt kvar. För Aram George blir Dovas i Hornstull den första helt egna krogen.

– Farsan är duktig på det han gör. Det är mycket att leva upp till. Så det är nervöst, men på ett positivt sätt.

Viktigast för honom är att det i restaurangen ska finnas en vänlig känsla. Alla ska vara välkomna oavsett ålder, om man kommer i sällskap eller ensam.

– Jag vill att det ska kännas som hemma. Det ska vara som kaféet i Vänner.

Ett annat dragplåster är ölpriset. Enligt Aram George ska en öl på 40 centiliter kosta 30 kronor. Det skulle göra Dovas till en av stans billigaste krogar.

Hur ska du få det att gå runt?

– Hemligheten är att jag får jobba väldigt hårt.

Persefoni Arapoglou, ägare av baren Älgen, välkomnar att Dovas öppnar i krokarna.

Persefoni Arapoglou, ägare av baren Älgen, välkomnar att Dovas öppnar i krokarna.

Stefan Källstigen

Tätt med aw-ställen

Att det gått att hitta billig öl i Hornstull är kanske inte något nytt – många minns nog BG:s sportbar och Söderport – men på senare år har den typen av krogar blivit allt vanligare i kvarteren.

Här hittas i dag Lion Bar, Älgen, Timebar, Retro, Stage, Ölstugan Tullen och Hirschenkeller.

– Vi drar folk till varandra. För min del hade det gärna fått öppna något sådant ställe mitt emot eller vägg i vägg, säger Aram George.

I andra änden av Långholmsgatan ligger Älgen. Ägaren Persefoni Arapoglou ser positivt på att många liknande krogar ligger i området.

– Ju fler de finns desto mer folk kommer hit. I dag provar de Dovas, i morgon är de hos mig. Det är bara trevligt.

2022 öppnade en Lion Bar på Hornsgatan 154, efter att i några års tid fokuserat på nya etableringar utanför Stockholm. Nu har de åter siktet instället på huvudstan och har öppnat flera nya krogar här.

2022 öppnade en Lion Bar på Hornsgatan 154, efter att i några års tid fokuserat på nya etableringar utanför Stockholm. Nu har de åter siktet instället på huvudstan och har öppnat flera nya krogar här.

Stefan Källstigen

Släktingar ett stenkast bort

På samma sätt resonerar Ibo Cakir, vd för Lion Bar. Han har även en personlig koppling till Dovas – hans far var en av bröderna som öppnade första krogen. Senare kom fadern att i stället etablera Lion Bar tillsammans med sin son.

– Farsan var med och byggde upp Dovas, öppnar de fler enheter blir jag glad. Jag önskar dem all lycka till, säger han.

Om fler Dovas är att vänta är dock för tidigt att säga. Nu ligger allt fullt fokus på den nya krogen.

– Om en bra möjlighet dyker upp så kan det bli så, men jag har inte bråttom, säger Aram George.