– Vårt syfte är att öka havsmedvetenheten för att Östersjön ska må bättre, säger Ville Engberg, kommunikatör på stiftelsen Voice of the Ocean, VOTO.

Stiftelsen, grundad 2019 av Österåkersbon Carl Douglas, har tillgång till flera båtar varav splitternya Ocean Seeker, byggd av finska Kewatec Aluboat är en.

Mattias Laveryd är skeppare på Ocean Seeker.

Mattias Laveryd är skeppare på Ocean Seeker.

Stefan Källstigen

I torsdags (31/8), på Östersjödagen, passade det 23 meter långa forskningsfartyget på att gästa Vaxholm för att ta emot besök av skolklasser och andra intresserade.

Plockade skrot i Gästhamnen

Ocean Seeker hann även hjälpa ideella organisationen Rena Mälaren som också var på plats.

Rena Mälaren, som från årsskiftet byter namn till Hands2Ocean, består av dykare som frivilligt tar upp skräp från sjöar och numera även i havet.

På en och en halv timme i Vaxholms gästhamn hann åtta dykare från organisationen fiska upp inte mindre än 100 kilo dumpade blybatterier, ett ton däck samt 400 kilo andra sopor – bland annat kundvagnar, en sparkcykel och två mobiler, berättar Rena Mälarens grundare Fredrik Johansson.

Några av batterierna som Rena Mälaren plockade upp från Gästhamnens botten.

Några av batterierna som Rena Mälaren plockade upp från Gästhamnens botten.

Rena Mälaren

Till sin hjälp har Rena Mälaren volontärer från LSS-verksamheten Främja som drar upp skräpet med rep, berättar han. Men det tyngsta fick Ocean Seeker vinscha upp.

– Det troliga är att däcken förr i tiden har hängt i rep från kajen, men däck är extra illa för miljön. De innehåller tungmetaller och PAH-oljor, säger han.  

Ombord på Ocean Seeker visar Ville Engberg runt.

Kommandobrygga, hytter och ett stort maskinrum med både dieselmotorer och elmotorer.

Drönare ger kunskap om havet

Från fartyget kan man släppa undervattensdrönare som kan samla data om allt möjligt i havet, från temperaturer på olika djup till salt- och syrehalter och mängden cyanobakterier (blågröna alger).

Drönarna kan vara i vattnet 2-3 veckor i sträck, vilket ger mer data om havet än om man bara gör ögonblicksmätningar, berättar Ville Engberg.

Tanken är att Ocean Seeker både ska kunna användas för egen forskning och nyttjas av externa forskare. Besättningen är 2-4 man och som mest kan tolv personer vistas på fartyget.

Vaxholms stad deltog också på Östersjödagen och delade ut information om bland annat miljöanpassat båtliv.