På 33 år är det 13 körer i Sverige som har gått vidare i den internationella körtävlingen European Choral Singing Grand Prix.

I augusti blev kören 'En kör' en av dessa, efter att de tog hem vinst i alla kategorier de ställde upp i (den obligatoriska, sakrala, profana) och går därmed vidare till slutfinalen nästa år.

Djursholmsbon Christine Hellsing är en av sångarna i kören som fick ta emot en 'Grand Prix-utmärkelse' i Arezzo, Toscana.

– Vi är några som startade den här kören för att utmana oss själva. Vi har ingen musikutbildning, eller så, utan är allt från ingenjörer till läkare. Det känns jättekul och spännande, säger hon till Mitt i.

Ni har inte funderat på att sadla om helt till det här?

– Visst skulle man vilja det, vi alla älskar musik. Men det blir nog svårt.

För fem år sedan startade de kören, 'En kör'. Sedan dess har de sjungit i allt från Globen, Berwaldhallen till olika kyrkor.

En liten kör

Kördeltagarna kommer från hela Stockholm men kören är registrerad i Djursholm. De tränar i Olaus Petrikyrkan på Gärdet.

Körens utformning är lite annorlunda, berättar Christine Hellsing.

– Vi är bara 12, de flesta körer är mellan 30 till 40 personer. Sedan har vi ingen dirigent utan alla tar fram sina egna repertoarer.

Ska ni sjunga snart i Danderyd?

– Igår var vi på en begravning i Danderyds kyrka och sjöng. Vi får olika gigg, då och då. Vi får se när det blir nästa gång.

Vad gör ni nu?

– Vi spelar in nyskriven musik som vi ska släppa. Sedan planerar vi för en jul- och luciakonsert i Oscarskyrkan 9 december.