Göteborg

Sandvargen är Åsa Linds prisade, Augustnominerade och välkända boktrilogi, som blivit nyskriven barnopera med samma namn.

Nu fördjupar GöteborgsOperan scenkonstupplevelsen med hjälp av AI. I projektet Chatta med Sandvargen kan barn med sina vuxna ställa frågor och hamna i insiktsfulla och lekfulla samtal, som om de mötte Sandvargen själv vid scenkanten.

Projektet är en del av GöteborgsOperans arbete inom digital innovation.

– Vi låter det arv vi förvaltar möta en ny publik och på så sätt göra scenkonsten tillgänglig för fler. Chatten är ett av sätten vi provar andra vägar och lever med vår samtid, säger Eva Essvik, ansvarig för digital innovation på GöteborgsOperan.

Varm virtuell karaktär

Utifrån Åsa Linds böcker och Malin Agheds operalibretto har den virtuella Sandvargens språk och personlighet mejslats fram.

Lösningen, som skapats av GöteborgsOperan, &friends och Welcom, bygger på AI-verktyget ChatGPT.

– Vi ville skapa en virtuell karaktär som kändes lika varm och levande som Åsa Linds Sandvarg. Det har varit otroligt spännande att utveckla den här lösningen mitt i den våg vi befinner oss i där AI-utvecklingen rusar framåt hela tiden, säger Johan Pollnow, AI-kreatör på &friends.

Och författaren själv är nöjd med resultatet.

– Det är otroligt roligt att möta Sandvargen som chatbot. Operan är ju fantastisk och i den virtuella Sandvargen känner jag igen både den sceniska gestaltningen och den litterära karaktären, säger Åsa Lind.

Chatta med Sandvargen på GöteborgsOperan.

Chatta med Sandvargen på GöteborgsOperan.

Pressbild