Sopigt. Hela parken hade städats efter nationaldagen – på eftermiddagen krävdes ytterligare en omfattande städning. Foto: Olle Anrell

Det här fick folk att rasa rejält

Krossade flaskor, plastkassar och små gosedjur låg i veckan spridda över gräset i Rålambs­-hovsparken. "Hur beter sig folk egentligen? undrar Jonas Naddebo (C).

  • Publicerad 14:44, 9 jun 2022

Det är sjukt, jag har aldrig sett på maken

Hundratals tomma Pommac-flaskor, många krossade, låg på gräsmattorna mellan Lilla Västerbron och skejtparken i Rålambshovsparken i tisdags eftermiddag.

– Det är sjukt, jag har aldrig sett på maken! Det ligger flera hundra magnumflaskor över hela området. Nedskräpning på den här nivån går inte att beskriva, säger Thomas Lindqvist som bor på Hantverkargatan.

Stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo (C) är rasande över beteendet och säger att man har satsat mer än en halv miljard på utökad renhållning och skötsel av stadens parker den här mandatperioden. Foto: Pressbild.

Bedrövad

Han var inte ensam om att reagera. Många upprörda hörde av sig till Mitt i och många stannade till i Rålis för att fotografera förödelsen. Stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo (C) är ras­ande över beteendet och säger att man har satsat mer än en halv miljard på utökad renhållning och skötsel av stadens parker den här mandatperioden.

– Hur beter sig folk egentligen? Parkerna är stockholmarnas gemensamma vardagsrum. Jag är glad över att de nyttjas och att folk festar och har kul, men den här nonchalansen gör mig bedrövad.

Karina Karlström, tf chef vid parkmiljöavdelningen på Kungsholmen, säger att hela parken hade städats på morgonen efter nationaldagen.

– Därefter behövdes utöver omfattande städning också en extra städning. Det är resurser vi självklart gärna hade lagt på annat för en trivsam stadsmiljö.

Vilka som ligger bakom nedskräpningen kan hon inte svara på. Men klart är att arbetet med att få upp allt glas var svårt och inte kunde göras maskinellt.

– Vi vill inte ha skärvor och andra vassa föremål som människor eller djur kan skada sig på i gräsmattan. Små delar plockas i viss mån med plockpinne och inte med maskin.

Jonas Naddebo poängterar att skräp i våra grönområden sprids i natur och vatten, som sedan letar sig in i maten och våra kroppar.

– Skräp lockar även råttor och andra skadedjur. Glassplitter på cykelbanan är direkt farligt. Sedan 1 januari i år är det dessutom straffbart att skräpa ned.

Sopigt. Hela parken hade städats på tisdagsmorgonen efter nationaldagen – på eftermiddagen krävdes ytterligare en omfattande städning. Foto: Olle Anrell