Det lackar mot jul och på Kungsholmen börjar det dofta glögg och saffran.

På Stadshagens IP arrangerar Karlbergs BK julmarknad för andra året i rad.

– Vi vill att det blir en tradition, säger Amelia Unge.

Hon spelar i KB:s a-lag, men är också arrangemangsansvarig i klubben och berättar att det blir knallar, julmusik och food trucks den 4 december, mellan 13 och 17.

Egna praliner

Det blir även försäljning av honung, lammskinn, sylt och kaffe. Och olika foodtrucks erbjuder burgare, gyros och churros.

Dessutom säljer flera KB-lag nybakat, kryddor och ljus. Och ett gäng ungdomar från UF-företag vid gymnasier på Kungsholmen säljer exempelvis underlägg, bivaxdukar och praliner. Allt sker på en av planerna vid Stadshagens IP och det är gratis inträde.

– Det är bara att komma förbi! Det blir julmusik och stämning.

Julklappsinsamling

På Clarion Amaranten på Kungsholmsgatan hälsar man välkommen till marknad 3-4 december kl 11-16. Lokala utställare finns på plats, bland annat Röda Korset, Galleri Grip och Enzo.

– Vi riktar in oss på utställare med butiker på Kungsholmen eftersom vi vill uppmärksamma det som ligger i närheten, säger Hanna Hedgren vid Amaranten.

Hotellet har under året haft en dragqueen-brunch som det nu görs en "X-Mas-edition" av med dragartisterna Brenda Mandlar & Ceviche De Chocho.

Det blir också julklappsinsamling till Frälsningsarméns kvinnocenter. Du köper en klapp och lägg den under granen i lobbyn. Klapparna blir sedan inslagna av Frälsningsarmén som delar ut dem.

Insamlingen pågår till den 19 december.

KungsÖ, företagarföreningen på Östra Kungsholmen, kör dessutom en julfest den 4 december. Bland annat anordnas ett stort lotteri som företagarna anordnar tillsammans.

Söndagen den 4 december har deltagande företagare öppet 12.00-15.00 och då finns det listor hos allihop där man kan skriva upp sig för att vara med i lotteriet. Ju fler aktörer man besöker, desto större chans att vinna.

Det blir även erbjudanden, provsmakningar, tomtar, musik och mycket annat.